Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/05/2009

Δηλώσεις Δ. Στρατουλη σχετικά με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για ΟΣΕ

Σχετικά με τη σημερινή απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής για την εφαρμογή «υποχρεωτικής εφεδρείας» σε  3000 εργαζομένους του ΟΣΕ, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η «υποχρεωτική εφεδρεία» που προωθεί η κυβέρνηση στον ΟΤΕ, στέλνοντας 3000 υπαλλήλους ηλικίας άνω των 50 ετών στο σπίτι τους με το 70% του μισθού τους, αποτελεί ουσιαστικά κρυμμένη απόλυσή τους έναντι «πινακίου φακής»

Η «υποχρεωτική εφεδρεία» εργαζομένων του ΟΣΕ εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση και ξεπούλημα του ΟΣΕ. Οδηγεί σε κατάργηση θέσεων εργασίας και σε καταδίκη των ασφαλιστικών ταμείων, στα οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, σε οικονομική καταστροφή. Σημαίνει την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου, αρχικά στον ΟΣΕ και αργότερα σε όλες τις ΔΕΚΟ, ακόμα πιο ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μετατροπή των εργαζομένων σε «διαθέσιμους» και «εφέδρους».

Η απόφαση επίσης της κυβέρνησης για μεγάλη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και άλλων υπηρεσιών του ΟΣΕ επιβαρύνει κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τους νέους, που χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο ως φτηνό μεταφορικό μέσο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές αποφάσεις της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους του ΟΣΕ να αντισταθούν στην εφαρμογή τους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ενεργητική αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ δεν είναι στρατιώτες να μπαίνουν σε εφεδρεία, ούτε άλογα που κάποιοι ασυνείδητοι τα σκοτώνουν όταν γεράσουν. Είναι εργαζόμενοι με κατοχυρωμένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

To Γραφείο Τύπου