Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης που επανέλαβε σήμερα o Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον ΟΑΕΔ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, δήλωσε τα εξής:

Ο κ. Καραμανλής επανυποσχέθηκε στους ανέργους το κυβερνητικό «ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης» για την απασχόληση, μία ξεθυμασμένη πλέον προεκλογική φούσκα υποσχέσεων προς τους ανέργους, για πιο πολλά ρουσφέτια, για ακόμα μεγαλύτερη μερική, προσωρινή, ελαστική απασχόληση και ακόμα περισσότερα ανασφάλιστα και κακοπληρωμένα προγράμματα stage.

Στους μόνους που θα πάνε τα δισεκατομμύρια, που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα δώσει για την απασχόληση, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες εξασφαλίζει αφενός ακόμα μεγαλύτερες και δωρεάν χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία ανακυκλούμενων και επισφαλών – ελαστικών θέσεων εργασίας και αφετέρου τη χρηματοδότηση της αντεργατικής πρακτικής τους να μειώνουν εκβιαστικά τις ώρες ή ημέρες εργασίας των εργαζομένων με ταυτόχρονη μείωση των μισθών τους.

Αυτό που χρειάζεται τώρα, εν μέσω μαζικών απολύσεων και εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, δεν είναι να δοθεί και άλλο τμήμα του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου στις δυνάμεις του κεφαλαίου, αλλά να παρθούν ουσιαστικά και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την πραγματική στήριξη των ανέργων, όπως:

-    Δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και άμεση προώθηση 100.000 προσλήψεων στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, περιβάλλον, κοινωνική  και πολιτική προστασία.

-     Δραστική μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.

-    Ουσιαστική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

-    Αποτροπή των απολύσεων εργαζομένων.

-    Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και χορήγησή τους χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

-    Ειδικά μέτρα για την κοινωνική στήριξη των ανέργων και για την ασφαλιστική τους κάλυψη για σύνταξη και υγεία καθ΄όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει, ότι οι άνεργοι θέλουν δουλειές και αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας και όχι κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις για ψεύτικες χάντρες και καθρεφτάκια.

To Γραφείο Τύπου