Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2009

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την υποψήφια του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Χαμπίπ Διλέκ, περιόδευσε σήμερα στην Ξάνθη.

photo photo photo

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε:

«Τα κόμματα του 2% των μαύρων ταμείων της Siemens προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τεχνητής πόλωσης και ανούσιας αντιπαράθεσης προκειμένου να κρύψουν τις αιτίες των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Να κρύψουν τις αιτίες της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ακρίβειας, της φτώχειας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα λιτότητας για μετά τις ευρωεκλογές, δίνει 7 δις στις εύρωστες επιχειρήσεις, χαρίζοντας χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή επιδοτώντας την ελαστική απασχόληση, ενώ από τον Οκτώβρη και μετά έχουμε πάνω από 160 χιλ. απολύσεις.

Όσο κι αν θέλουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα, οι πολίτες τα ζουν καθημερινά. Και θα δώσουν την απάντησή τους στην κάλπη. Θα δώσουν μια απάντηση για να σταματήσουν όλους όσοι θέλουν να μας πάρουν νέα μέτρα. Και η απάντηση θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Στοπ στα νέα μέτρα, στοπ στην πολιτική που γεννάει νέα φτώχεια και κοινωνικές ανισότητες.

-    Είστε σε μια περιοχή με πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες . Γνωρίζουμε ποια είναι η θέση του ΣΥΝ αναφορικά με την ενότητα.. γνωρίζουμε ότι τοποθετήσατε την κυρία Ντιλέκ σε τιμητική θέση στο ευρωψηφοδέλτιό σας. Πώς προσεγγίζετε αυτή την ομάδα πληθυσμού;…

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δίνουμε αγώνα προκειμένου να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση από την πλευρά της κεντρικής πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας της μειονότητας. Δεν είναι απλά μια τιμητική θέση. Η Ντιλέκ Χαμπίπ είναι μια συντρόφισσα που αγωνίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσα από τη μειονότητα αλλά μέσα στον κοινωνικό ιστό για τα δικαιώματα της μειονότητας. Συνεπώς ο αγώνας που δίνουμε είναι ένας κοινός αγώνας. Δεν θέλουμε τους συμπολίτες μας από τη μειονότητα ως μαϊντανούς στα ψηφοδέλτιά μας. Τους θέλουμε ως ισότιμους συμμέτοχους σ΄ ένα κοινό αγώνα, που δεν σταματάει όταν κλείνουν τα φώτα των εκλογών, αλλά συνεχίζεται, προκειμένου να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας της μειονότητας.

-    Έχετε δηλώσει σχετικά με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την ίδρυση μιας τράπεζας ειδικά που να αναφέρεται .. Ισχύει αυτό; Και αν ισχύει, θα είναι δημόσιου χαρακτήρα;….

Είναι μια πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αμέσως μετά την επεξεργασία του προγράμματός μας. Και ήταν στη δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, προτείναμε τη μετατροπή του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αυτού του ταμείου που δίνει δάνεια μόνο στις επιχειρήσεις που έχουν χρήματα και γι αυτές που στενάζουν δεν ενδιαφέρεται κανείς, προτείναμε τη μετατροπή του σε τράπεζα ειδικού σκοπού, δημόσιου χαρακτήρα, προκειμένου  να δώσει χαμηλότερα δάνεια και προκειμένου, μαζί με την Εθνική Τράπεζα, που ζητάμε να επανεθνικοποιηθεί, και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αυτή την τράπεζα ειδικού σκοπού για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά κι άλλη μια ειδικού σκοπού που προτείνουμε για τις ανάγκες στέγασης των νέων ανθρώπων και των εργαζομένων, να καθοδηγηθεί ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος των δανειοληπτών και της κοινωνίας και όχι προς όφελος των τραπεζιτών που κερδίζουν δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια και θέλουν να συνεχίζουν να κερδίζουν σε βάρος της κοινωνίας και τώρα που έχουμε οικονομική κρίση.

To Γραφείο Τύπου