Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/05/2009

Συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Στρ. Τριλικης)

Για τα επεισόδια με τους μετανάστες

.. Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί ο σεβασμός στη θρησκευτική ιδιαιτερότητα του καθενός είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Οι μετανάστες περνάνε πολύ δύσκολες ώρες, έχουμε φροντίσει να τους έχουμε περιθωριοποιημένους και τέτοιες πράξεις μπορούν  να αποτελέσουν την αφορμή για να εκδηλωθεί η τεράστια απόγνωση για την κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες στη χώρα.

Για πολιτική επικαιρότητα

-    Ας τα αφήσουμε αυτά.. Ελπίζουμε ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.. Πάμε στα δικά σας.. Ακούσαμε χθες κάνατε κάποιες δηλώσεις, τελικά σήμερα λύθηκε το θέμα που είχε δημιουργηθεί, για το ποιος θα μετέχει από την μεριά του ΣΥΝ από τη θέση του αρχηγού στο περιβόητο debate που πρόκειται να γίνει την Πέμπτη. Χθες είπατε ότι υπάρχουν δύο αρχηγοί επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αλαβάνος.. Ο κ. Αλαβάνος θα είναι στο debate. Γιατί την τελευταία στιγμή αυτή η κατά τα φαινόμενα σύγχυση …;…..

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν υπάρχει σύγχυση. Το τελευταία στιγμή επίσης δεν ισχύει, γιατί θα μπορούσαμε και σήμερα ή αύριο να αποφασίσουμε σύμφωνα με τις διαδικασίες μας την κατανομή. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια προσπάθεια όλες οι δυνάμεις και προφανώς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών από τις καλύτερες θέσεις. Υπήρξε μια κατανομή, κατανομή των βασικών σημείων της προεκλογικής μάχης. Έγινε μια κατανομή και στην κατανομή αυτή ο κ. Αλαβάνος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο debate, ο κ. Τσίπρας σε μια σειρά άλλων κεντρικών στιγμών της καμπάνιας, όπως είναι η διακαναλική συνέντευξη Τύπου και η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα.  Μπορεί να δόθηκε η αίσθηση ότι ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής αλλά κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει αυτό… Θα μπορούσε να ήταν και σήμερα και αύριο…

-    Ένα κόμμα δύο αρχηγοί;… Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι;…

Γνωρίζετε ότι υπάρχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ο οποίος κατά τεκμήριο αποτελεί τον επικεφαλής της πολιτικής μας συμμαχίας. Αυτός ο συνδυασμός ενδεχομένως να δημιουργεί τεχνικά προβλήματα, αλλά έχουμε πολλαπλάσια πολιτικά πλεονεκτήματα. Και μ΄ αυτή την έννοια είμαστε χαρούμενοι γι αυτά τα όπλα….

-    Μεταφράζετε ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα αυτό το διχασμό…

Νομίζω ότι έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ότι δεν χάνουμε απ΄αυτό. Αντιθέτως λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την προσπάθεια που κάνουν πάρα πολλοί άλλοι, χιλιάδες μέλη και φίλοι  του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξουμε το σκηνικό στη χώρα, ένας στόχος ο οποίος είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρος και αναγκαίος…

-    Πάντως αυτό το οποίο περιγράφετε δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις … Βλέπουμε ότι καθημερινά από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση να υπάρχει μια συρρίκνωση στα ποσοστά του  ΣΥΝ…

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι αληθές αυτό. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν και υψηλά και χαμηλά ποσοστά. Είναι σύμπτωμα, κατά τη γνώμη μας, της πολιτικής ρευστότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό. Δεν ισχύει ότι πέφτουμε στις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι και στις δημοσκοπήσεις που μας δείχνουν χαμηλά επιμελώς αποσιωπάται το άνω όριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο είναι υψηλό. Για τα μεγάλα κόμματα πάντα εμφανίζεται ο μέσος όρος και το άνω όριό τους. Όπως επίσης πρέπει να τονίσω -γιατί κι αυτό ξεχνιέται- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει χαμηλά ποσοστά είναι το μόνο κόμμα, η μόνη πολιτική δύναμη η οποία εμφανίζει άνοδο, σε αντίθεση μάλιστα με το δικομματισμό ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Θέλω να σας επισημάνω ότι το  «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις δημοσκοπήσεις» δεν είναι αληθές. Δεν αρνούμαι ότι υπάρχει μια ρευστότητα και υπάρχουν δημοσκοπήσεις που άλλοτε σε δείχνουν στο 9, άλλοτε χαμηλότερα. Αυτό είναι δείγμα της ρευστότητας η οποία υπάρχει και γι αυτό η προσπάθειά μας το επόμενο διάστημα θα είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι η 7 του Ιούνη  πρέπει να δώσει ένα κρίσιμο μήνυμα, να σταματήσει τα μέτρα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, ενισχύοντας όμως δυνάμεις αποφασισμένες και αποτελεσματικές. Και μια τέτοια δύναμη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το έχει αποδείξει με την πολιτική του όλο το προηγούμενο διάστημα. Πέτυχε νίκες και στον περιβαλλοντικό τομέα. Θυμίζω τον Βοτανικό, θυμίζω το θέμα με τον λιθάνθρακα .. που ήμασταν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή παρά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε.

-    Η ρευστότητα αυτή μένει να αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της πραγματικής διαδικασίας της ψηφοφορίας.. Από την άλλη μεριά όμως δημοσιογραφικά έχει καταγραφεί μια γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος, μια γκρίνια που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ των δύο σημαντικότερων πόλων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αποκλείεται να καταγραφεί και εκλογικά…

Να κάνω πρώτα ένα ακόμη σχόλιο σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. Σας λέω  με βεβαιότητα ότι δεν είναι καταδικασμένη η χώρα να κυβερνιέται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ακολουθώντας την ίδια πολιτική για τα επόμενα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.. Να το γνωρίζουμε αυτό. Να το γνωρίζουν οι πολίτες. Ότι οι αλλαγές είναι πάντα δεδομένες ακόμα κι όταν φαίνονται κραταιοί αυτοί που είναι στην εξουσία. Μ¨ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι υπηρετούμε ένα σχέδιο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, το οποίο θα συμβεί ούτως ή άλλως… Και το θέμα είναι πώς θα ανατραπεί. Επιδιώκουμε να ανατραπεί προς προοδευτική κατεύθυνση, προς μια κατεύθυνση βελτίωσης της ζωής των πολλών.

Όσον αφορά το σχόλιο που κάνατε, θεωρώ ότι δεν ισχύει με την έννοια ότι σε όλα τα κόμματα, και πολύ περισσότερο στα μεγάλα ή στα λεγόμενα ακόμα μεγάλα κόμματα, ακούτε συχνά διαφωνίες, εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Αυτά είναι μια κανονική κομματική ζωή. Και σε εμάς συμβαίνει. Το θεωρούμε θετικό εμείς, επειδή σε σχέση με τα άλλα κόμματα η εσωτερική συζήτηση έχει ένα πολιτικό ενδιαφέρον.

-    Ένας ζωντανός οργανισμός λέτε…

.. Βεβαίως.. Τα συζητάμε.. Έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ενδεχομένως για λόγους εξουσίας στα μεγάλα κόμματα. Μ¨ αυτή την έννοια δεν το θεωρώ πρόβλημα. Ο όρος ρήξη σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει την πραγματικότητα. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΝ, παρόλες τις διαφορές μεταξύ μας, εκτιμούμε ότι μας χωρίζουν χάσματα με τους άλλους πολιτικούς χώρους, τεράστια χάσματα ιδεολογικά και πολιτικά. Νιώθουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει πορεία ο τόπος. Και μ΄ αυτή την έννοια, παρόλες τις διαφοροποιήσεις και τις διαφορές, δίνουμε μαζί μια μάχη η οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμη . Η συσπείρωση των δυνάμεων και της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει.

-    Με ποιο ποσοστό θα ήσασταν ικανοποιημένοι;…

Εμείς παλεύουμε στις ευρωεκλογές να γίνει ένα μεγάλο βήμα ανατροπής αυτού του πολιτικού σκηνικού. Που σημαίνει ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό, το οποίο θα μπορέσει την επόμενη μέρα να βάλει στοπ στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και να κάνει τα μεγάλα κόμματα να αναθεωρήσουν την πολιτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι εργαζόμενοι και η νεολαία να είναι την επόμενη μέρα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους.

-    Η μη επίτευξη του στόχου θα σημάνει ενδεχομένως και αλλαγές ή ανακατατάξεις στο εσωτερικό του κόμματός σας την επόμενη ημέρα των εκλογών;…

Δεν το γνωρίζω αυτό. Άλλωστε, όταν δίνεις μια μάχη, το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από σένα. Μπορεί μια ομάδα να παίξει καλά, να αποδώσει το μεγαλύτερο δυνατό και παρόλα αυτά να μην πετύχει το στόχο. Εμείς κάνουμε προσπάθεια. Θεωρούμε πως δεν είναι δική μας υπόθεση μόνο. Είναι υπόθεση των πολιτών. Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές. Μπάνιο και διακοπές μπορούμε να κάνουμε από την επόμενη ημέρα. Είναι ευκαιρία όμως για τη ζωή μας να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σ΄ αυτές τις ευρωεκλογές, ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας να τρομάξουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

To Γραφείο Τύπου