Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2006

Αλέκος Αλαβάνος: "Η κυβέρνηση υποκινεί τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την διοίκηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και συζήτησε τα προβλήματα και τις εξελίξεις στον εκπαιδευτικό χώρο.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

"Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την διοίκηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε σχέση με τα δίκαια και πολύ βάσιμα αιτήματα τα οποία θέτουν και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν με την έναρξη του καινούργιου χρόνου.

Εμείς το είχαμε πει, ότι οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας θα γίνουν ποτάμια από δυνάμεις οι οποίες θα ζητάνε μία εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της αγοράς, δημιουργική, κοντά στους νέους και στα παιδιά, και αυτό βλέπουμε να γίνεται.

Υποκινητής των κινητοποιήσεων είναι η ίδια η κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής, είναι η Υπουργός Παιδείας η κ. Γιαννάκου. Διότι τα αιτήματά τους είναι πάρα πολύ δίκαια και πάρα πολύ μετριοπαθή. Είναι εξευτελιστικό σήμερα να υπάρχουν ωρομίσθιοι δάσκαλοι που δουλεύουν 4,5,6 ώρες σε δημοτικά σχολεία και παίρνουν 7 ευρώ την ώρα.

Τα αιτήματα για 1.400 ευρώ για τον νεοδιόριστο δάσκαλο, τα αιτήματα για επιμόρφωση των διδασκάλων, που είναι προς τιμήν τους, που λένε "θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι", τα αιτήματα να υπάρξει μια λογική σχέση μαθητών και διδασκόντων μέσα στα δημοτικά σχολεία, πολλά από τα οποία σε διάφορες πόλεις έχουν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, είναι αναγκαίο να ικανοποιηθούν άμεσα.

Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να υποκινεί αυτή την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στη Διδασκαλική Ομοσπονδία".

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημ. Μπράκης δήλωσε:

"Ο κ.Αλαβάνος μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί για δεύτερη φορά την Ομοσπονδία. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε προγραμματίσει να δούμε και τα άλλα πολιτικά κόμματα για να ζητήσουμε στήριξη σε αυτόν το μακροχρόνιο απεργιακό αγώνα που ξεκινούμε το Σεπτέμβρη γιατί πραγματικά , κι έχει δίκιο ο κ.Αλαβάνος σ' αυτό, υποκινητής των κινητοποιήσεων και την ευθύνη της αναταραχής που θα προκύψει την έχει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία δυόμισι χρόνια τώρα δεν κάνει τίποτα για να ικανοποιήσει κυρίαρχα αιτήματα του κλάδου αλλά θα έλεγα και δικές της ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις. Ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών κάποτε πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι αυτό τον αγώνα να τον πάμε μέχρι τέλους. Ζητήσαμε και είχαμε σήμερα τη στήριξη του Συνασπισμού, πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Θέλω να κάνω και μια έκκληση και σήμερα από δώ και να πω πως η κ. Γιαννάκου έκανε πολύ μεγάλο λάθος που είπε πως δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Θα πρέπει να επανεξετάσει και η ίδια και η κυβέρνηση τη στάση της. Έχουν το χρόνο μέχρι το Σεπτέμβρη να δώσουν λύση στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα δράσης με την πενθήμερη απεργία που ξεκινάμε στις 18 Σεπτέμβρη και τη συνέχεια που θα έχουμε με την ίδια μορφή, αν δεν δοθούν απαντήσεις."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου