Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/05/2009

Να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο στον Τούρκο αγωνιστή Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ || Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΝ και Επιτροπής Δικαιωμάτων Νεολαίας ΣΥΝ

Ο Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ, είναι ενεργό στέλεχος του αριστερού κινήματος της Τουρκίας από τη δεκαετία του ʽ70. Παραδόθηκε και κρατείται στην Αθήνα από τις 26 Μάρτη, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, η οποία δήλωσε αναρμόδια να εξετάσει το αίτημά του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού του Δουβλίνου . 

Σήμερα κινδυνεύει με έκδοση στην Τουρκία, όπου εκεί είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα του στρατιωτικού καθεστώτος με εξοντωτικές ποινές και βασανιστήρια. Δεν θα ʽναι η πρώτη φορά αφού από το 1981, μέχρι το 1990, όταν και απέδρασε, ήταν κρατούμενος σε διάφορες φυλακές της Τουρκίας.

Η πολιτική δράση του Οζκιόκ, το συγγραφικό του έργο για τις συνθήκες κράτησης και τα στρατοδικεία αλλά και η συμμετοχή του σε όλες τις κινητοποιήσεις, ως πολιτικού κρατούμενου, αποτελούν τα τεκμήρια με τα οποία το στρατιωτικό κατεστημένο θα υπαγορεύσει την εξόντωσή του.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ, να απελευθερωθεί άμεσα και να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσής του στην Τουρκία. 

To Γραφείο Τύπου