Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2006

Σχετικά με το θάνατο του Ροζέ Μιλλιέξ, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Μεγάλη προσωπικότητα, μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας, για τον πολιτισμό, για την ευρεία ανανεωτική Αριστερά, την οποία υπηρέτησε επί δεκαετίες, μαζί με τη αξέχαστη σύντροφό του Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Ροζέ Μιλλιέξ γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1913.

Ήταν καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας από το 1936 και Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο από το 1959 -1971.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και έγραψε τα βιβλία "Ο Παλαμάς και οι ευρωπαϊκές αξίες", "Ο Σολωμός και η Γαλλία", "Αφιέρωμα στην Ελλάδα 1940-44".

Ήταν επίσης σύζυγος της πεζογράφου Τατιάνας Γκρίτση Μιλλιέξ.

Κατά το διάστημα μετά τον Δεκέμβρη του 44, ως καθηγητής του Γαλλικού Ινστιτούτου, διέσωσε, στέλνοντας στη Γαλλία με υποτροφία, διωκόμενους αριστερούς νέους επιστήμονες εκείνης της εποχής όπως ο Ιάννης Ξενάκης και ο Νίκος Σβορώνος.


Ο Λεωνίδας Κύρκος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ροζέ Μιλιέξ, έκανε την εξής δήλωση:

«Η Ελλάδα έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο και έναν αφοσιωμένο φίλο.

Ο Ροζέ Μιλλιέξ δεν ήταν απλώς παθιασμένος Γάλλος φιλέλληνας. Ήταν από τους πιο ωραίους σύγχρονους Έλληνες. Βαθιά δημοκράτης, με μεγάλη αρχαιοελληνική παιδεία, έζησε από κοντά το δράμα του λαού μας, τον αγάπησε, τον κατάλαβε και τον πόνεσε.

Πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην ανάδειξη και τη διάσωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Φίλος των πιο διακεκριμένων ποιητών και λογοτεχνών, τους γνώρισε στο γαλλόφωνο κοινό με μεταφράσεις και μελέτες.

Ο Ροζέ αγαπήθηκε με πάθος στη δεύτερη πατρίδα του από πάρα πολλούς που του αναγνώρισαν την άδολη αφοσίωση και την εμπνευσμένη του συνεισφορά.

Ροζέ θα σε θυμούμαστε.»

Λεωνίδας Κύρκος

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου