Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2006

Ο ΣΥΝ καλεί για πλατύ κίνημα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Σειρά πρωτοβουλιών θα αναπτύξει ο ΣΥΝ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για το Παλαιστινιακό, με στόχο να εκφραστεί η ευρύτερη δυνατή αλληλεγγύη με τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό από τις επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, κατά τη χθεσινή τακτική συνεδρίασή της, εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του ΣΥΝ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς νεκρούς και τραγικές συνέπειες για το σύνολο του Παλαιστινιακού πληθυσμού της περιοχής, και συλλήψεις μεγάλου αριθμού βουλευτών και υπουργών της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε καμία περίπτωση οι ενέργειες αυτές δεν δικαιολογούνται από την απαγωγή και ομηρία του Ισραηλινού στρατιώτη, την ώρα μάλιστα που καταβάλλονταν διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού της, ενέργειες που παραβιάζουν βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο.

Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραηλινού στρατιώτη Τζελάντ Σαλίτ.

Καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά το λεγόμενο "τείχος ασφάλειας" στα Παλαιστινιακά κατεχόμενα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (9/7/2004), που το χαρακτήρισε παράνομο και ζήτησε την κατάργησή του.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να γίνουν βήματα το ταχύτερο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαδικασιών, στη βάση της αποδοχής και από τις δύο πλευρές της λύσης των "δύο κρατών". Η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, και η αποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα είναι ο μόνος δρόμος για να ζήσουν οι δύο λαοί ειρηνικά, μέσα σε ασφαλή και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Ο ΣΥΝ καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μπους που παρέχει πλήρη κάλυψη στις ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ, αλλά θεωρεί απαράδεκτη και τη στάση "Πόντιου Πιλάτου" που τηρούν η Ε.Ε. και η κυβέρνηση της χώρας μας μπροστά στον κίνδυνο νέας γενικευμένης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Με βάση τις παραπάνω θέσεις, ο ΣΥΝ εργάζεται για την προώθηση σειράς πρωτοβουλιών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την ευκαιρία της συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Ηγετών του κόμματος, στις 8-10/7/2006, στο Παρίσι.

Επίσης, ο ΣΥΝ στηρίζει την καμπάνια του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς κατά του "τείχους της ντροπής" στα Παλαιστινιακά κατεχόμενα.

Το κόμμα μας καλεί τον ελληνικό λαό, όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες και φορείς να εκφράσουν με τον πιο ενεργητικό τρόπο την αλληλεγγύη τους με τον Παλαιστινιακό λαό και την απαίτηση τους για ειρήνη στην Μ. Ανατολή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου