Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2006

Ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις των κ.κ. Σιούφα και Παπαθανασίου για την ακρίβεια, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι σημερινές δηλώσεις των κ.κ. Σιούφα και Παπαθανασίου επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού. Η ακρίβεια επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση της Ν.Δ. και για την εφιαλτική κατάσταση που κυριαρχεί, πλέον, στην αγορά με τις τιμές σε όλα σχεδόν τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης να εκτοξεύονται σε νέα ύψη.

Το μόνο που αποκαλύπτουν τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι τη συνέχεια, τη συναίνεση και τη συνενοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.

Οι τιμές της βενζίνης και των πετρελαιοειδών έχουν στήσει "τρελό χορό", παρασύροντας σε αυξήσεις τιμών όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Οι κ.κ. Σιούφας και Παπαθανασίου αποσιωπούν συνειδητά το γεγονός ότι οι σαρωτικές αυξήσεις στα πετρελαιοειδή δεν οφείλονται μόνο στην κερδοσκοπία των διεθνών τιμών, αλλά και στην εγχώρια κερδοσκοπία, κυρίως του καρτέλ των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, απέναντι στο οποίο η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, στηρίζοντας τα υπερκέρδη του.

Τα ναύλα, επίσης, στην ακτοπλοΐα έχουν εκτιναχθεί σε νέα ύψη με αυξήσεις κατά μέσο όρο που ξεπερνούν το 10%. Τα κυβερνητικά ψέματα δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η απελευθέρωση των εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα αντί να μειώσει τα κόμιστρα, έχει προσφέρει την ευκαιρία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών, των νησιών μας και του τουρισμού.

Οι απανωτές, ακόμα, αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα συνεχιστούν, έχουν φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που ληστεύονται κυριολεκτικά από τις Τράπεζες, των οποίων τα συμφέροντα και την ασυδοσία στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τέλος, η αύξηση κατά 3,2% του επίσημου τιμαρίθμου τον Ιούνιο, παρ' όλο που δεν καλύπτει το πραγματικό κύμα ακρίβειας που σαρώνει στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, και η αναμενόμενη κλιμάκωση του τον Ιούλιο επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας είναι άλλη μία μορφή αφαίμαξης των μισθωτών και συνταξιούχων, αφού οι αυξήσεις στα εισοδήματά τους είναι κάτω και από αυτόν τον επίσημο τιμάριθμο.

Ζούμε την παταγώδη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων επιλογών οι οποίες αφήνουν εκτός κάθε ελέγχου τις τιμές στην αγορά. Η ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δεν εφαρμοστούν προοδευτικές πολιτικές που θα βάζουν τους ανθρώπους πάνω από την κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου