Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
03/06/2009

Μηνύματα από τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ

1. Λότταρ Μπίσκυ, Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Κόμματος της Αριστεράς Γερμανίας

Πέντε μόνο μέρες μένουν ως τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σας καλεί να ψηφίσετε και να ψηφίσετε για να αλλάξουν οι Ευρωπαϊκές πολιτικές – με κατεύθυνση μια Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αυτό το είπαμε πρώτοι εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, πολύ πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα προβάλει αυτή την πρόταση προεκλογικά. Τονίσαμε αυτό το μήνυμα γιατί θέλουμε μιαν Ευρώπη με υψηλά κοινωνικά στάνταρ, με τα ίδια δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους,  γιατί δεν χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της επισφάλειας για τους εργαζόμενους, την νεολαία και τους συνταξιούχους . Γιατί θέλουμε μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που θα βάλει τέλος σε κάθε κοινωνικό και φορολογικό ντάμπινγκ βάζοντας έτσι τέλος στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Για πρώτη φορά η αριστερά από την Εσθονία στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Τσεχία και την Γαλλία  αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης – τα κόμματα της αριστεράς που ανήκουν στο κόμμα της αριστεράς, ως μέλη ή παρατηρητές συμφώνησαν σε μια κοινή πλατφόρμα καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις για μια ριζοσπαστική, κοινωνική και οικολογική αλλαγή της οικονομίας, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλέγγυα με τους λαούς άλλων περιοχών του κόσμου και με το περιβάλλον, που θα δίνει έτσι απαντήσεις  στην πρόκληση του αγώνα κατά της φτώχειας και των κλιματικών αλλαγών.  Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή αριστερά υποστηρίζει μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των 27 μελών κρατών – ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση των συγκρούσεων – παλεύοντας επομένως και για την διάλυση του ΝΑΤΟ.

Είμαστε υπέρ της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων για την μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πολιτική που θα αναπτύσσεται, θα επεξεργάζεται, θα αποφασίζεται και θα πραγματοποιείται από τους πολίτες και όλους όσους ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ, Ψηφίστε για τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ψηφίστε για μια ισχυρή αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – ψηφίστε για το μέλλον σας.

Αριστερά ΤΩΡΑ – αδράξτε την ευκαιρία!

2. Πάολο  Φερρέρο, Εθνικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας

Σας απευθύνω ένα κάλεσμα να ψηφίσετε τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς, τον Συνασπισμό, γιατί είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε μία Ευρώπη εναλλακτική απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό που δημιούργησαν μαζί τόσο οι συντηρητικοί όσο και τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη η εναλλακτική λύση, γιατί μόνο το ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να μας επιτρέψει να αμφισβητήσουμε αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Πρέπει να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό ημερομίσθιο, ένας καταστατικός χάρτης των εργαζομένων μια συλλογική εργατική σύμβαση. Θα έχουμε επιτέλους μια ενωμένη Ευρώπη όταν θα υπάρχει ευρωπαϊκή γενική απεργία.

Επίσης θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αφοπλισμένη, ουδέτερη και ικανή να κάνει μια περιβαλλοντική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Αυτά τα τρία λογικά ζητήματα απαιτούν την ψήφο της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, φροντίδα του περιβάλλοντος, μια Ευρώπη ειρήνης, διεθνούς σύμπραξης, που να είναι σε θέση να οικοδομήσει έναν ειρηνικό κόσμο, υπερβαίνοντας τον πόλεμο των πολιτισμών, υπερβαίνοντας τους ιμπεριαλισμούς, κι επομένως δίνοντας ένα μέλλον σε αυτούς τους λαούς.     

3.  Η Marie-George Buffet, Γενική Γραμματέας του Κ.Κ. Γαλλίας

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί σύντροφοι,

Αγαπητέ Αλέξη,

Με την ευκαιρία αυτής της τελευταίας μεγάλης σας συγκέντρωσης, θα ήθελα  να εκφράσω την απόλυτη συμπαράστασή μου στον ΣΥΡΙΖΑ, όλη μου την υποστήριξη στην μεγάλη δυναμική που δημιουργήσατε για να αλλάξει επιτέλους η ζωή στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, όπως και στην Γαλλία, το μέλλον της νεολαίας είναι υπό αμφισβήτηση. Η γνώση, η έρευνα, το πανεπιστήμιο δέχονται καθημερινά επιθέσεις από τους θιασώτες  της εμπορευματοποίησης.

Στην Ελλάδα, όπως και στην Γαλλία, η κρίση πρώτα απ΄ όλα  κτυπάει τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, τους επισφαλείς εργαζόμενους, του εργάτες, εκείνες και εκείνους οι οποίοι έχουν τεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας από τον αχαλίνωτο, εδώ και χρόνια, φιλελευθερισμό.

Αυτή την κυριαρχία του ολοκληρωτικού φιλελευθερισμού μπορούμε να κάμψουμε σήμερα:

με τους αγώνες μας, όπως ήταν οι αγώνες  της ελληνικής νεολαίας αυτού του φθινοπώρου και της γαλλικής νεολαίας, πριν τρία χρόνια, ενάντια  στο Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης (CPE),

με τις πολιτικές μάχες ενάντια στις φιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως ήταν οι θριαμβευτικές μάχες των Γάλλων, των Ολλανδών και των Ιρλανδών ενάντια στις  Συνθήκες της Ευρώπης,

με  την εκστρατεία μας σήμερα για την εκλογή παντού στην Ευρώπη ενός μάξιμουμ αριθμού πραγματικά προοδευτικών ευρωβουλευτών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε άλλες λογικές στην Ευρώπη.

Στηρίζομαι επίσης σε σας! Στην Γαλλία με το Αριστερό Μέτωπο, στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να δημιουργήσουμε την έκπληξη στις 7 Ιουνίου. Και μαζί, όλοι μαζί, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη, για να αλλάξει η ζωή σε όλη την ήπειρο!

Μαζί, θα νικήσουμε! 

4.  Miguel Portas, Αριστερό Μπλόκο Πορτογαλίας

Θέλω να ευχηθώ στους συντρόφους και τους φίλους του Συνασπισμού τα καλύτερα αποτελέσματα.

Έχουμε κοινές θέσεις  ανάμεσα στο Αριστερό Μπλόκ και τον Συνασπισμό.

Πιστεύω πως ότι λέμε εμείς στον πορτογαλικό λαό,  το ίδιος  λέτε και εσείς στον ελληνικό λαό ότι εκείνοι που μας έφεραν  την κρίση δεν πρόκειται να μας βγάλουν έξω από αυτή και η λύση για αυτήν την κρίση έγκειται στην δικαιοσύνη της οικονομίας.

Αυτό το μήνυμα είναι ένα μήνυμα χωρίς σύνορα, είναι ένα μήνυμα ότι οι αλλαγές πολιτικών δεν  είναι αρκετό.

Πρέπει, επίσης, να αλλάξουμε τους πολιτικούς στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

5. Μελίνα Κλάους, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας

Στις επερχόμενες Ευρωεκλογές τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρισκόμαστε μαζί για μια κοινωνική, Ειρηνική, Δημοκρατική και Φεμινιστική Ευρώπη.

Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ σας εύχομαι εκ μέρους του κόμματός μας κάθε επιτυχία στους κοινούς μας αγώνες. 

6.  Φραντζέσκο Φρούτος, Γεν. Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και o Κάγιο Λάρα, Εθνικός Συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας

Η Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας δίνουν την μάχη για τις Ευρωεκλογές μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Είμαστε οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα που είπε ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη ΟΧΙ στην Συνθήκη της Λισσαβόνας που λέει ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ.

Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της Δημοκρατίας της Αλληλεγγύης της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα μας οδηγεί έξω από την κρίση, που θα στηρίζεται στον δημόσιο τομέα εθνικοποιώντας τράπεζες και στρατηγικούς τομείς, που θα καθιερώσει ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα.

Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της Ισότητας Γυναικών και Ανδρών την Ευρώπη όπου οι μετανάστες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

Στην Ελλάδα στηρίζουμε την εκλογική καμπάνια του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ όπως και αυτοί στηρίζουν την δική μας.

Είμαστε σίγουροί ότι στις 7 Ιουνίου θα έχουμε μια ισχυρή ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ισχυρή παρουσία σε αυτήν του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.