Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2009

Αποσπάσματα απο την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην Πλ. Γεωργίου στην Πάτρα

«Ενότητα Αριστεράς και Οικολογίας, επείγουσα απάντηση στην κρίση»

«Ο τρίτος Πόλος υπάρχει στην Ευρώπη. Δείτε Γαλλία, Γερμανία.»

«Ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος δρόμος για τρίτο πόλο, για λύση πέρα του δικομματισμού»

« … Μιλήσαμε δημόσια για την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου πόλου στα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Και απευθυνθήκαμε γι αυτό στις δυνάμεις του ΚΚΕ και των Οικολόγων – Πράσινων, καθώς και στην βάση του ΠΑΣΟΚ.

Το κάναμε γιατί θεωρούμε ότι η ενωτική δράση, παρά τις όποιες διαφορές, είναι ο μόνος δρόμος για να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό, που σήμερα βυθίζεται στην ανυποληψία. Είναι ο μόνος τρόπος να αποδυναμώσουμε τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας που δεν έχουν άλλη έγνοια απέναντι στην κρίση, παρά μόνο το πώς θα συνεννοηθούν με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η ενότητα της Αριστεράς με την οικολογία, είναι ο μόνος δρόμος για να αποτρέψουμε το μεγάλο σχέδιο που μας ετοιμάζουν, δηλαδή το να περάσει το τεράστιο βάρος της κρίσης αποκλειστικά στους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Μια επείγουσα απάντηση στην κρίση, με επίκεντρο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, την διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Αυτό είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη. Και θα προχωρήσει σύντομα με ακόμα πιο γρήγορα βήματα, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Υπάρχουν δύο παραδείγματα με τα οποία βρισκόμαστε μαζί στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Προχωράει ο τρίτος πόλος στη Γερμανία με τον Όσκαρ Λαφοντέν και το Die Linke. Προχωράει στη Γαλλία με Ζαν Λυκ Μελανσό και το ΚΚΓ τα οποία συμμετέχουν στο Μέτωπο της Αριστεράς.

Στην Ελλάδα οι συνθήκες τώρα είναι καταλληλότερες από ποτέ. Γιατί ο δικομματισμός βρίσκεται σε κάμψη και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να ορθοποδήσει ξανά.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας δεν θα αθροίσουν απλώς τα ποσοστά τους. Με την ενωτική τους δράση μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική που μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω κάτω. Από την κοινωνία παίρνουμε θετική απάντηση.

Ξέρουμε ότι πριν τις εκλογές είναι δύσκολο να πάρουμε θετική απάντηση από τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθυνόμαστε. Το ΚΚΕ περιχαρακώνεται και εξαντλεί την ρητορική του στην προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι η μοναδική αριστερά στον τόπο.  Ενώ οι Οικολόγοι έχουν επιλέξει να μαζέψουν ψήφους χαλαρής συμπάθειας και χαλαρής διαμαρτυρίας.  Αλλά έτσι πολύ λίγα μπορούν να καταφέρουν για την περιβαλλοντική υπόθεση. 

Μετά τις εκλογές όμως, όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Γιατί η ανάγκη για ενότητα είναι σήμερα ώριμη σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Γιατί τώρα είναι η ώρα για την μεγάλη ανατροπή. Για να αλλάξουμε το τοπίο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.  

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος δρόμος για την οικοδόμηση του τρίτου πόλου. Ο δρόμος για μια λύση πέρα από το δικομματισμό.»