Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2006

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δημοσίων έργων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Σουφλιά για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, τόνισε τα εξής:

Η κυβέρνηση αποπειράται για άλλη μια φορά να προωθήσει το σχέδιο για την εκτροπή του Αχελώου. Οι ανακοινώσεις του κ. Σουφλιά θεωρούν δεδομένη και τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα του έργου. Όμως, δεν είναι. Η εκτροπή έχει ακυρωθεί πολλές φορές από το Συμβούλιο Της Επικρατείας με σοβαρά οικολογικά και άλλα επιχειρήματα. Έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε. έχει αρνηθεί να τη χρηματοδοτήσει. Τέλος, η εκτροπή έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη και πολύ σημαντική νομοθεσία για τα νερά και τη διαχείρισή τους.

Ο κ. Υπουργός τα αγνοεί όλα αυτά και υπόσχεται στους Θεσσαλούς ότι θα τους "δώσει", σε 3-4 χρόνια, 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό το χρόνο. Χωρίς να μπαίνει, όμως, στις λεπτομέρειες, όπως οι επιπτώσεις του έργου στο Δέλτα του Αχελώου και την ευρύτερη περιοχή, το δίκτυο διανομής του νερού στη Θεσσαλία και το τεράστιο κόστος του, την αμφιβόλου αποδοτικότητας χρήση των νερών, η οποία δεν διευκρινίζεται.

Βέβαια, ο ίδιος ο Υπουργός, λέει ότι όλα θα πάνε καλά αν δεν υπάρξουν κολλήματα και προσφυγές στο Συμβούλιο Της Επικρατείας. Να είναι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και μαζικά -από τους πολίτες και τις ΜΚΟ- και νομικά, για πολλοστή φορά. Και θα δικαιωθούν.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου