Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2009

Το μήνυμα της σημερινής συγκυρίας είναι αριστερά, ενωτικά και οικολογικά! Δήλωση Χ.Κωνσταντάτου, υπεύθυνου του τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Το προηγούμενο διάστημα και στην προεκλογική εκστρατεία, τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της οικολογίας μπήκαν στο επίκεντρο και συζητήθηκαν πολύ. Σαν ΣΥΝ, μαζί με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και οικολογίας, καταθέσαμε στο διάλογο την πολύχρονη εμπειρία μας από τις περιβαλλοντικές μάχες που υποστηρίξαμε, καταθέσαμε τις εναλλακτικές μας προγραμματικές προτάσεις για το οικολογικό μετασχηματισμό οικονομίας και κοινωνίας. Δίνουμε την προεκλογική μάχη με τα «παράσημα» από τους αγώνες τις προηγούμενης περιόδου και με το ήθος που διακρίνει την αριστερά από όσους κατά καιρούς συμμετείχαν στη νομή της εξουσίας και προκάλεσαν τα σημερινά αδιέξοδα.

Στην προεκλογική περίοδο, ασκήσαμε σκληρή κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά επισημάναμε και τις πολιτικές διαφωνίες μας με τις θέσεις και τις πρακτικές του ΚΚΕ και των Οικολόγων-Πρασίνων, που στην ουσία αποδυναμώνουν τα κινήματα πολιτών και εξυπηρετούν το δικομματισμό και τις καταστροφικές -και για το περιβάλλον- πολιτικές.

Η αυστηρά πολιτική κριτική μας προς τα υπόλοιπα σχήματα της αριστεράς και της οικολογίας εξυπηρετεί θεωρούμε τον κεντρικό μας στόχο: Της συγκρότησης, μακροχρόνια, ενός μετώπου πολιτικών δυνάμεων που διαφοροποιούνται από το νεοφιλελευθερισμό, που οραματίζονται μια άλλη κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν περισσεύει καμιά από τις κοινωνικές συλλογικότητες και φορείς που αγωνίζονται στα μέτωπα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, δεν περισσεύουν οι διανοούμενοι και οι άνθρωποι του πνεύματος, δεν περισσεύουν οι νέοι και οι νέες που αγωνιούν για το ζοφερό, από κάθε άποψη, μέλλον.

Ας μην επιτρέψουμε στον πολιτικό ανταγωνισμό της προεκλογικής περιόδου να διαταράξει τις σχέσεις συνεργασίας που έχουν χτιστεί στα κινήματα, τους δεσμούς εμπιστοσύνης, τη συναγωνιστική αλληλεγγύη, την ενότητα μέσα από τη διαφορά. Ο αντίπαλος είναι αλλού!

Το μήνυμα της σημερινής συγκυρίας -και της σημερινής «εορταστικής» για το περιβάλλον ημέρας- είναι: αριστερά, ενωτικά και οικολογικά!

To Γραφείο Τύπου