Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
10/06/2009

Δήλωση του Lothar Bisky, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Είμαστε ευχαριστημένοι από τη μεγάλη επιτυχία του Αριστερού Μπλοκ (Πορτογαλία, 3 ευρωβουλευτές), του Μετώπου της Αριστεράς  (Γαλλία, 5 ευρωβουλευτές), του AKEL (Κύπρος, 2 ευρωβουλευτές) και του κόμματος Η Αριστερά (Γερμανία, 8 ευρωβουλευτές), που δείχνει ότι η Αριστερά στην Ευρώπη είναι μια σχετική δύναμη. Μαζί με τους εκλεγμένους υποψηφίους από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας, Μοραβίας (Τσεχία, 4 ευρωβουλευτές), του Συνασπισμού /ΣΥΡΙΖΑ (Ελλάδα, 1 ευρωβουλευτής) και της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία, 2 ευρωβουλευτές) θα συμμετέχουν στην GUE/ NGL και θα προσπαθήσουν για την ανάδειξή της σε μια ισχυρή ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο Lothar Bisky, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπογράμμισε την πετυχημένη συνεργασία και αλληλεγγύη όλων των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  κατά τη διάρκεια της κοινής εκστρατείας του ΚΕΑ τους τελευταίους 12 μήνες. «Η κοινή εκλογική πλατφόρμα ήταν μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε και τώρα να παλεύουμε για τους κύριους στόχους μας, ειδικότερα για υψηλότερα κοινωνικά πρότυπα,  περισσότερη δημοκρατία και αφοπλισμό» δήλωσε ο Lothar Bisky τη νύχτα των εκλογών. Εντούτοις, τα αποτελέσματα των αριστερών κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν αποτελούν επιτυχία. Η νέα ομάδα GUE/NGL θα μετρήσει επτά μέλη λιγότερα απ' ό,τι το 2004-2009, παρατηρεί ο Lothar Bisky.

Αυτό δείχνει την ανάγκη, η Αριστερά να μπει στον δρόμο μιας  στενής συνεργασίας  προκειμένου να υπερνικηθεί ο κατακερματισμός της, πρόσθεσε.

Η πικρή ήττα της  Αριστεράς στην Ιταλία είναι παράλληλη  με μια ανησυχητική αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς. Όπως στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες, τα ακροδεξιά και  κατά των μεταναστών κόμματα έχουν συγκεντρώσει τις ψήφους πολλών πολιτών της ΕΕ, σηματοδοτώντας  μια σαφή μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να λάβουμε συνεπή μέτρα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, του ακραίου εθνικισμού και να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματα εκείνων που υφίστανται διακρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα στηρίξει την δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας που θα είναι σε θέση να αλλάξει τις πολιτικές της ΕΕ για μια κοινωνική, δημοκρατική, ειρηνική και αλληλέγγυα Ευρώπη.