Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/07/2006

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τους Π. Λαφαζάνη, μέλους της Π.Γ. υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και Δημ. Στρατούλη, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνου Εργατικής πολιτικής, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Συλλόγου των Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Κωνσταντινόπουλο.

Μετά τη συνάντηση, ο Π. Λαφαζάνης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Είχαμε, μαζί με τον Δ. Στρατούλη, μια ειλικρινή και πολύ ουσιαστική συζήτηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας.

Υπογραμμίσαμε τη σθεναρή και ριζική μας αντίθεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει την Εμπορική Τράπεζα, θέση, άλλωστε, την οποία ο ΣΥΝ έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή. Η δική μας αντίθεση δεν αφορά το ποιος ιδιωτικός όμιλος, εγχώριος ή ξένος, θα αγοράσει την Εμπορική Τράπεζα, ούτε αφορά απλώς το ύψος του τιμήματος της εξαγοράς. Διαφωνούμε συνολικά στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας ανεξαρτήτως τιμήματος και ιδιωτών αγοραστών.

Δηλώσαμε στο Σωματείο Εργαζομένων της Εμπορικής την πλήρη στήριξή μας στον αγώνα και τις πρωτοβουλίες του για να ματαιωθούν οι πρόσφατες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που κατακρεουργούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και φορτώνουν τεράστια βάρη στο ΙΚΑ.

Θεωρούμε ότι η τυχόν πώληση της Εμπορικής, μιας ιστορικής ελληνικής τράπεζας με σημαντικό ρόλο στο πιστωτικό σύστημα και την οικονομία, ισοδυναμεί με πολιτικό έγκλημα εθνικών διαστάσεων. Τονίσαμε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει στα Ασφαλιστικά Ταμεία να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην Εμπορική Τράπεζα, η οποία ξεπερνά το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η εκποίηση από τα Ασφαλιστικά Ταμεία της συμμετοχής τους στην Εμπορική, μπορεί να επισύρει σε βάρος των Διοικήσεών τους το αδίκημα της απιστίας έναντι των ασφαλισμένων τους.

Οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ γίνονται ακόμα μεγαλύτερες διότι η επιχειρούμενη πώληση της Εμπορικής Τράπεζας αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο βήμα στην εκποίηση κάθε συμμετοχής του Δημοσίου στο πιστωτικό σύστημα της χώρας.

Μια χώρα που εκποιεί στα ιδιωτικά συμφέροντα όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της, πράγμα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια "μπανανία" της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγείται σήμερα η Ελλάδα.

Πελώριες ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ διότι συναινεί στη λογική της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, την οποία, άλλωστε, είχε ξεκινήσει και φωτογραφίσει, ως κυβέρνηση, με την "κουμπαριά" της Credit Agricole.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε και κάτι επιπλέον. Η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής θα επιφέρει μαζικές απολύσεις, νέα βάρη στο ΙΚΑ από δήθεν εθελούσια έξοδο των εργαζομένων και περαιτέρω διάλυση των εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτές τις εξελίξεις τις ζούμε αυτές τις μέρες με την άρνηση, υπό την κάλυψη της κυβέρνησης, των Τραπεζιτών να διαπραγματευτούν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών σημαίνει εργασιακός μεσαίωνας και περαιτέρω καταλήστευση των καταθετών και δανειοληπτών.

Τονίσαμε ότι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας μπορεί να αποτραπεί και να ματαιωθεί με τον ενωμένο, αποφασιστικό και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα και την ενεργή συμπαράσταση όλου του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος. Ο ΣΥΝ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των Τραπεζών αφορά όλο τον ελληνικό λαό γιατί συνδέεται με την προσπάθεια για ένα διαφορετικό, από το σημερινό, ρόλο των υπό δημόσιο έλεγχο Τραπεζών, σε όφελος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου