Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/06/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ μετά την Κυβερνητική Επιτροπή της ΝΔ για την μετανάστευση

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν από επιλογή αλλά μεταναστεύουν από ανάγκη. Οι πολίτες των χωρών υποδοχής δεν φέρουν ξενοφοβικά και ρατσιστικά γονίδια, αλλά εύκολα αναπτύσσουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές όταν η χώρα τους δεν έχει εργαστεί για τη συγκρότηση μελετημένης μεταναστευτικής πολιτικής.  

Οι μαζικές επιχειρήσεις «σκούπας» και η απαράδεκτη και απάνθρωπη προοπτική του εγκλεισμού των μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα κράτησης, δεν είναι καν επίφαση λύσης του προβλήματος. Απλά ανακυκλώνουν προσωρινά το κύμα μετανάστευσης έως ότου οι μετανάστες που έχουν απελαθεί επανεισέλθουν εκ νέου στη χώρα μας ακολουθώντας ξανά το μονοπάτι της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. 

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που λόγω γεωγραφικής θέσης υπάρχουν εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, το λαθρεμπόριο ψυχών αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση για παράνομους διακινητές όλων των εθνικοτήτων μη εξαιρουμένης ασφαλώς και της ελληνικής. Το γεγονός ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης τα πρώτα θύματα είναι οι μετανάστες σε συνδυασμό με το ότι η πείνα, ο πόλεμος και οι αντιδημοκρατικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές χώρες του κόσμου θα συντηρούν μέχρι να αντιμετωπιστούν κατάματα ένα νέο λούμπεν προλεταριάτο εξαθλιωμένων που αναζητά φυγή με κάθε κόστος προς τις πλούσιες αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκής διάστασης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λυθεί κατά μόνας από την Ελλάδα ούτε μέσα σε μια αντίληψη της Ευρώπης - Φρούριο. Παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις και η άρνηση της Τουρκίας να συμβάλλει στον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής συντείνουν στον εγκλωβισμό μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα.

Γι αυτό θεωρούμε ότι ωσότου υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές στήριξης με πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών χωρών της ειρήνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης της δημοκρατίας και των οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων  στις χώρες προέλευσης θα πρέπει συντεταγμένα η Πολιτεία να φροντίζει για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, δίνοντας παράλληλα δυνατότητα διεξόδου στους μετανάστες  που αναζητούν αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν αυτοί το επιθυμούν.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα και για τα φαινόμενα που παρατηρούμε να αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, θεωρούμε ότι το πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού όπου δημιουργούνται  αντιπαραθέσεις στην τοπική κοινωνία, είναι ευθύνη της τωρινής αλλά και παλαιότερων κυβερνήσεων που παρακολουθούσαν άπραγες να εξελίσσεται η γκετοποίηση των συνοικιών της Αθήνας και να υποβαθμίζεται η ζωή και οι όροι εργασίας των κατοίκων της περιοχής. Σε αυτό έχει συμβάλλει αποφασιστικά και η τακτική της Αστυνομίας να οδηγεί τους μετανάστες στις συγκεκριμένες αυτές περιοχές.

Δεν αρκεί πλέον το καθʼ υλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών να ασχολείται με τη νόμιμη μετανάστευση ή με τον έλεγχο της άτυπης μετανάστευσης αλλά θα πρέπει να ληφθούν συνολικότερα  μέτρα. Προς τούτο, θα πρέπει να συσταθεί ειδικός φορέας που θα συμβάλλει στην αξιοπρεπή και ισότιμη παρουσία των μεταναστών στη χώρα μας, με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους καθώς και της τοπικής κοινωνίας με όρους αρμονικής συνύπαρξης.

Εμείς θεωρούμε ότι τόσο οι δήμοι όσο και οι νομαρχίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφορτίζοντας την όλη κατάσταση είτε με την παροχή ξενώνων φιλοξενίας μεταναστών σε εγκατελλειμένα σπίτια, είτε με την παροχή προγραμμάτων ένταξης στην ελληνική κοινωνία, είτε ακόμη με τη σύσταση υγειονομικών υπηρεσιών όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη ανάγκη και με την αύξηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται σε συνοριακές περιοχές.

Λύσεις υπάρχουν για να προληφθούν ακραία φαινόμενα αυτοδικίας και να ανακουφιστούν άνθρωποι που καθημερινά ταλαιπωρούνται. Μένει τώρα η αντιμεταναστευτική πολιτική των Κυβερνήσεων να γίνει μεταναστευτική, μόνο έτσι υπάρχει προοπτική λύσης των προβλημάτων και των μεταναστών αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

To Γραφείο Τύπου