Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/06/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το μοναδικό δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας στις κοινωνικές επιστήμες κινδυνεύει να καταργηθεί.

Η δημόσια δαπάνη για την έρευνα είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αφορά ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Σε αυτό το ασφυκτικό τοπίο, το ΕΚΚΕ, στα πενήντα χρόνια λειτουργίας του, έχει κατορθώσει με την ερευνητική και εκδοτική του δραστηριότητα να διευρύνει τη γνώση μας για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η πρόχειρη και χωρίς κανένα διάλογο ανακοίνωση της «συγχώνευσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών» γεννά σοβαρά ερωτήματα για την συνέχιση των δραστηριοτήτων του ΕΚΚΕ. Ποιος ο λόγος της συγχώνευσης, αν όχι ο μαρασμός των δραστηριοτήτων, την στιγμή που τα μέλη του ΔΣ του φορέα είναι μη αμειβόμενα και η μόνη «οικονομία» περιορίζεται στην κατάργηση της θέσης του Προέδρου του ΔΣ;

Είναι προφανές ότι η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου φορέα διεξαγωγής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες, χωρίς χορηγίες και εξαρτήσεις από διάφορα ιδιωτικά «Ιδρύματα», αποτελεί ένα ανεπιθύμητο και ενδεχομένως ενοχλητικό πόλο παραγωγής γνώσης που μπορεί τεκμηριωμένα να αναδεικνύει τις κοινωνικές ανισότητες και τις δομικές δυσλειτουργίες του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους και στην Διοίκηση του Κέντρου που διαμαρτύρονται σθεναρά για την απόφαση αυτή και καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα σε συνστράτευση για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών που θα βλάψουν ανεπανόρθωτα την ελευθερία της έρευνας στην χώρα στο κρίσιμο τομέα των κοινωνικών επιστημών.

Τμήμα Παιδείας