Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/06/2009

Επίσκεψη Αλέκου Αλαβανου στο Ηράκλειο Κρήτης - Συνάντηση με Πρόεδρο και Διοικούσα Επιτροπή Επιμελητηρίου Κρήτης & το Σωματείο Οικοδόμων Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος, δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στην Κρήτη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και την Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου καθώς επίσης και με το Σωματείο Οικοδόμων Ηρακλείου στο Εργατικό Κέντρο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Είχαμε μια χρήσιμη συζήτηση συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Είδαμε πριν από λίγο το Επιμελητήριο του Ηρακλείου.

Ακούμε διάφορες φιλολογίες για ότι η κρίση μπορεί να περάσει γρήγορα, αλλά εμείς βλέπουμε ότι την κρίση  σήμερα  την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και την πληρώνουν με πάρα πολύ άγριο τρόπο.

Μ΄ αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι χρειάζονται κατεπείγουσες παρεμβάσεις για τη στήριξή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ανεργία στο χώρο των οικοδόμων, μια πολύ μεγάλη ανεργία στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιοποιείται η δουλειά των μεταναστών ή νέων παιδιών που έρχονται για ειδίκευση στα ξενοδοχεία ώστε να υποβαθμίζονται εργατικές κατακτήσεις στη χώρα μας, και για τους δικούς μας τους εργαζόμενους αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες. Και σ΄όλα αυτά πρέπει να μπει τέλος.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει όλες οι ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τον αριθμό των ενσήμων για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την καταγραφή τους ως ανέργων και το επίδομα ανεργίας να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κρίσης. Σήμερα ουσιαστικά πετάμε στο δρόμο, με τους όρους μάλιστα του νόμου της κας Πετραλιά, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποδεκτό.

Παράλληλα χρειάζονται επείγουσες  δράσεις στον οικονομικό, πιστωτικό τομέα. Δεν μπορούν σήμερα οι τράπεζες, κοιτώντας απλώς τα δικά τους συμφέροντα, να πνίγουν την οικοδομική και  κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα. Θέλει αξιοποίηση των πιστωτικών μηχανισμών. Θάθελε να έχουμε εθνικές δημόσιες τράπεζες. Θέλει γρήγορη αξιοποίηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ προκειμένου να κινηθεί η δραστηριότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Για τα μέτρα για τους μετανάστες….

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν να είναι ξένος  στρατός εισβολής, δηλαδή με πολεμικούς όρους και στρατιωτικά μέσα. Ανοίγουμε στρατόπεδα λέμε, την στιγμή που είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπισία.

Ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα και νομίζω ότι θα έπρεπε να κινηθεί σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις η κυβέρνηση. Θα έπρεπε, πρώτον,  να καταγράψει όλο αυτόν τον κόσμο. Θα έπρεπε όλος αυτός ο κόσμος να έχει χαρτιά. Θα έπρεπε ένα μεγάλο μέρος τους, που είναι καιρό εδώ πέρα, να έχει ενσωματωθεί και τα παιδιά τους να έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.

Είναι πολύ σημαντικό στο συνδικάτο Οικοδόμων που μας είπαν ότι υπάρχει μετανάστης εργαζόμενος στην ίδια τη διοίκηση του συνδικάτου. Θα έπρεπε να υπάρξει το σώμα  των επιθεωρητών εργασίας.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα διάφοροι εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα να τους προσλαμβάνουν με εξευτελιστικούς εντελώς μισθούς, προσβάλλοντας και τη δικιά τους αξιοπρέπεια, αλλά σπάζοντας και τις κατακτήσεις των ελλήνων εργαζομένων. Δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας. Στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές κάνουν ότι θέλουν. Επομένως σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο προβάλλει -αν δεν κάνω λάθος- μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο είναι πάρα πολύ βασικό και μπορεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να λύσει το πρόβλημα. Δηλαδή, να επιτραπεί η ελευθερία διακίνησης των μεταναστών μέσα στην Ε.Ε.

Ο Μπαρόζο αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως αποθήκη. Θεωρεί τους μετανάστες σακιά και την Ελλάδα ως αποθήκη. Και γιʼ αυτό τους βλέπετε να συγκεντρώνονται σε λιμάνια όπως η Πάτρα και αλλού άνθρωποι που θέλουν να φύγουν.

Εμείς τι λέμε: Να διεκδικήσει άμεσα τη κυβέρνηση την κατάργηση των ρυθμίσεων  Σένγκεν της Ε.Ε. του Δουβλίνου, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους μετανάστες, εφʼ όσον θέλουν, να πάνε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Εάν γίνει αυτό να ξέρετε ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των μεταναστών, που έχουν έρθει για να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως γέφυρα για να πάνε αλλού, θα φύγει από την χώρα μας, θα πάει σε άλλες χώρες. Και το πρόβλημα θα καταμεριστεί στις διάφορες χώρες της Ε.Ε.

Σχετικά με την συνεδρίαση της ΚΠΕ

Το μήνυμα που θέλουμε να δείξουμε εδώ  είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει τα ζητήματά του και το κακό αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά την ίδια στιγμή το κεντρικό είναι να είναι δίπλα στους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους αγρότες, στους μικρούς και μεσαίους, στους μετανάστες, στην κοινωνία.

To Γραφείο Τύπου