Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/06/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ - Για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2009 (Athens Pride 2009)

Η ελεύθερη διαμόρφωση και έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού των ατόμων, χωρίς φόβο, ντροπή και ψέματα, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Η  Ελλάδα, δυστυχώς, συγκαταλέγεται στις χώρες όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους/τις διαφυλικούς/ές

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή -και παρά τις αντίθετες διεθνείς δεσμεύσεις- δεν προβλέπεται:

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, τον τελευταίο χρόνο παρενέβη(!) στη Δικαιοσύνη ο ίδιος ο Yπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα μας θα πρέπει να κριθούν ως ανυπόστατοι, όπως και έγινε τελικά, ενώ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιχείρησε να υπαγορεύσει στα δικαστήρια την απόφασή τους και να απειλήσει δημάρχους και δημοσίους υπαλλήλους που θα προχωρήσουν σε τέλεση τέτοιων γάμων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε Σύμφωνο Συμβίωσης από το οποίο αποκλείονται τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια στάθηκαν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών ατόμων στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πρώτοι -και μόνοι από τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα- την  ανάγκη αναγνώρισης του θεσμού του πολιτικού γάμου, με πλήρη δικαιώματα, για τα ομόφυλα ζευγάρια και διεκδικώντας παράλληλα την επέκταση ισχύος του Συμφώνου Συμβίωσης. 

Χαιρετίζουμε το σύνθημα των διοργανωτών για «100% ισότητα» και στηρίζουμε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας με τη συμμετοχή μας σε αυτό. Ο αγώνας για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάργηση  κάθε μορφής διακρίσεων στη βάση του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού αποτελεί για εμάς τον δρόμο προς  μια κοινωνία δημοκρατική, όπου η ισότητα όλων απέναντι στην πολιτεία κατοχυρώνεται και θεσμικά

Τμήμα Δικαιωμάτων