Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2005

Μέτρα ανάπτυξης της Γεωργίας και στήριξης των αγροτών

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου Αγροτικής Πολιτικής

1. Οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται τις τελευταίες μέρες ανάστατοι στους δρόμους. Παρ’ ότι καλλιέργησαν τις προβλεπόμενες εκτάσεις, όχι μόνο δεν είχαν όφελος από την καλή σοδειά, αλλά βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται. Ο κ. Καραμανλής αντί να δεχτεί τους παραγωγούς τους παρέπεμψε στον υπουργό Γεωργίας κ. Μπασιάκο, ο οποίος δεν δίνει καμία λύση στο πρόβλημα, ενώ παράλληλα ενοχοποιεί τους αγώνες τους. Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό. Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την επίλυση του προβλήματος, θα έπρεπε να στείλει μια αναβαθμισμένη αντιπροσωπεία στην πρόσφατη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στην ΕΕ και να διεκδικήσει τη ρύθμιση της στήριξης, αντί τον υφυπουργό κ. Κοντό.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών και θεωρεί ότι πρέπει να πληρωθούν για τις ποσότητες που νόμιμα παρήγαγαν, με χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης.

2. Οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών έφεραν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τη βαθιά κρίση της ελληνικής γεωργίας, εξ’ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνήσης της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των επιλογών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φέτος όλα σχεδόν τα προϊόντα (σιτηρά, ρύζι, λάδι, καπνός, ροδάκινα, σταφύλια, κρασί, πατάτες, καλαμπόκι, κτηνοτροφικά, κά), σημείωσαν πτώση τιμών από 20-50%, αύξηση κόστους, μεγάλες εισαγωγές από τρίτες χώρες, αδυναμία διάθεσης παραγωγής και μεγάλη μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει την ανάγκη ριζικής στροφής στην αγροτική πολιτική, με στήριξη της οικογενειακής γεωργίας, παραγωγή προϊόντων ποιότητας, επιλεκτική αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δωρεάν γεωτεχνική στήριξη στους μικρούς παραγωγούς, ενίσχυση κοινωνικής υποδομής, φροντίδα για το περιβάλλον και ριζική αλλαγή της ΚΑΠ προς την κατεύθυνση στήριξης των μεσογειακών προϊόντων και ανακατανομή κονδυλίων από τις μεγάλες αγροτικές μονάδες προς τους μικρομεσαίους αγρότες.


Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος απέστειλε σήμερα επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητάει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το αγροτικό ζήτημα

Επισυνάπτουμε το κείμενο της επιστολής:

«Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση, που φέτος εκδηλώνεται με ιδιαίτερη οξύτητα αφού έπληξε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, σιτηρά, ρύζι, αμπελοοινικά, καπνό, βαμβάκι, πατάτες, κτηνοτροφικά. Μεγάλες αδιάθετες ποσότητες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και το αυξημένο κόστος ζωής, οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών σε οξύτατο οικονομικό αδιέξοδο, που εκφράζεται και με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, με πιο πρόσφατες αυτές των βαμβακοπαραγωγών.

Και μόνο το γεγονός ότι, μετά από 25 χρόνια εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, το αγροτικό εισόδημα παραμένει στο μισό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικό ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και η ύπαιθρος ερημώνει ημέρα με την ημέρα, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία, που θα οδηγήσουν σε δραματική επιδείνωση της κατάστασης του πρωτογενή τομέα και των αγροτών και ιδιαίτερα θα πλήξουν τη μικρή και μεσαία οικογενειακή εκμετάλλευση, που αποτελεί τον πυρήνα του αγροτικού χώρου.

Επειδή σχεδιάζεται ήδη το νέο ΚΠΣ, όπως και οι νέοι κανονισμοί γα τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν όψει του νέου Κοινοτικού Κανονισμού για το βαμβάκι από το 2006, ζητάμε να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα της γεωργίας, ειδικά στο χώρο των βαμβακοκαλλιεργειών αλλά και γενικότερα, η οποία θα συνδυαστεί με τη συνολική πολιτική για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με την αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών, με την αξιοποίηση των ομάδων παραγωγών και με τις ισχυρές περιβαλλοντικές διαστάσεις που πρέπει να έχει αυτή η πολιτική.

Οι λόγοι που οδηγούν, λοιπόν, στις μεγάλες κινητοποιήσεις όσο και οι προοπτικές για την επιβίωση των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου και τη συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αποτελούν ζητήματα γενικότερης σημασίας και καθολικού ενδιαφέροντος. Γι΄αυτό παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε, να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προ ημερησίας διατάξεως, κατά το άρθρο 143 παρ. 2 του Κανονισμού.»

To Γραφείο Τύπου