Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/06/2009

Ανακοίνωση των Πολιτικών Κινήσεων του ΣΥΝ Πανεπιστημίων-ΑΤΕΙ-Ερευνητικών Ιδρυμάτων για την ποινική δίωξη της Στέλλας Πρωτονοτάριου, πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Οι Πολιτικές Κίνησης ΑΕΙ-Ερευνητικών Ιδρυμάτων καταγγέλλουν την ποινική δίωξη της Στέλλας Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών,  η οποία δικάζεται την Τρίτη 16 Ιουνίου στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Η κα. Πρωτονοταρίου διώκεται για «παράβαση καθήκοντος», επειδή παραχώρησε σχολικές αίθουσες για την πραγματοποίηση μαθημάτων μητρικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές το διάστημα 2005 - 2007, εκτός διδακτικού ωραρίου. Μαζί της διώκεται για συνδρομή στο ίδιο «κατʼ εξακολούθησιν έγκλημα» και η εκπαιδευτικός που δίδασκε στα προγράμματα αυτά.

Στο πρόσωπο των δύο διδασκαλισσών διώκεται ένα καινοτόμο μοντέλο πολυπολιτισμικού σχολείου, που απάντησε με επιτυχία στο αίτημα της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Το 132ο Δ. Σχ. Αθηνών στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Περισσότερο από το 70% των μαθητών του είναι αλλόγλωσσοι, προερχόμενοι από διαφορετικές εθνότητες. Δέκα χρόνια πριν, η μαθητική διαρροή κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ συχνά ήταν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Η διευθύντρια του σχολείου, Στέλλα Πρωτονοτάριου και ο Σύλλογος Διδασκόντων αντιμετώπισαν συλλογικά το πρόβλημα, αναλαμβάνοντας εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, με στόχο την χωρίς διακρίσεις ένταξη όλων των μαθητών στο σχολείο.

Με εθελοντική εργασία των διδασκόντων και με αξιοποίηση προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας λειτούργησαν τμήματα ελληνικής γλώσσας για τους γονείς των αλλοδαπών μαθητών που δεν γνώριζαν ελληνικά, τμήματα μητρικής γλώσσας για αλλοδαπούς μαθητές (αλβανικής και αραβικής καταγωγής), τμήμα υποδοχής για την εκπαιδευτική ενίσχυση των μαθητών που είχαν έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα. Με την ίδια στόχευση οι ανακοινώσεις του σχολείου εκδίδονταν σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά ), ενώ στην υποχρεωτική πρωινή προσευχή, η Κυριακή Προσευχή («Πάτερ ημών») αντικαταστάθηκε με το ποίημα-προσευχή του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό άστρο», ώστε να είναι ευρύτερα κατανοητή και αποδεκτή από τους μαθητές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε διαφορετικά δόγματα από αυτό της Ορθόδοξης   Εκκλησίας. Επίσης, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, υλοποιήθηκε διετές πρόγραμμα για τη συσπείρωση των μελών της σχολικής κοινότητας την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων συνεργασίας ανάμεσά τους, την εκπαίδευση στην επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών και την ανάπτυξη της υπευθυνότητάς τους.

Τα αποτελέσματα αυτών των καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών- όπως περιγράφονται και σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη -  ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η μαθητική διαρροή σχεδόν εκμηδενίστηκε, οι επιδόσεις των παιδιών βελτιώθηκαν, ενώ οι γονείς,  Έλληνες και μετανάστες, ξεπερνώντας τις αναστολές και τις φοβίες τους συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του σχολείου. Το πείραμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, απασχόλησε θετικά τον τύπο, βραβεύτηκε...

«Δυστυχώς» όμως η επιτυχία του σχολείου προσέλκυσε   και την προσοχή του Υπουργείου Παιδείας, που επαγρυπνεί για την προς τα κάτω ισοπέδωση του δημόσιου δημοτικού σχολείου, του «σχολείου των φτωχών», σύμφωνα με διατύπωση του νυν Υπουργού Παιδείας.

Το 2007 η διευθύντρια απομακρύνθηκε, μέσω προσχηματικής αρνητικής βαθμολόγησης κατά τη διαδικασία της συνέντευξης για την κρίση των υποψηφίων διευθυντών, και νέος διευθυντής « τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση με βασικό στόχο να δοθεί τέλος στη διαφορετική λειτουργία του σχολείου και στην απόκλιση από τον τρόπο που λειτουργούν γενικά τα δημοτικά σχολεία στη χώρα», όπως ο ίδιος δήλωσε στις 25 Απριλίου 2008, κατά την επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη. Οι δράσεις του σχολείου ανατράπηκαν και οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ακυρώθηκαν. Τα μαθήματα μητρικής γλώσσας για τους μαθητές και ελληνικής γλώσσας για τους γονείς τους διακόπηκαν. Ένα χρόνο μετά, στη βάση αναφοράς του νέου διευθυντή προς τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών με θέμα: «Διδασκαλία αλβανικής γλώσσας στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών», ασκείται  ποινική δίωξη εναντίον της Στέλλας Πρωτονοταρίου, ακριβώς γιατί παραχώρησε  χώρους του σχολείου για την διεξαγωγή αυτών των μαθημάτων, αποσιωπώντας, επιπλέον, το γεγονός ότι οι εν λόγω δράσεις είχαν ενταχθεί και εγκριθεί στο πλαίσιο προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας από το 2002,

Τα μέλη των Πολιτικών Κινήσεων ΑΕΙ- Ερευνητικών Ιδρυμάτων,  πολίτες και   δάσκαλοι,

Σχολείο για όλα τα παιδιά . Ίσες ευκαιρίες μάθησης και κοινωνικής ένταξης για όλους τους μαθητές

To Γραφείο Τύπου