Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/06/2009

Συνάντηση του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ στην Ελλάδα, κ. Γ.Τσαρμποπουλο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρας και o Κώστας Μαρματάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ στην Ελλάδα, κ. Τσαρμπόπουλο Γιώργο

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΤΣΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΣ Γ. Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα στα γραφεία μας για να ενημερωθούν για τις θέσεις της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες σχετικά με μια σειρά ζητήματα για τη συνολικότερη πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παγκόσμια, αλλά κυρίως στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε για θέματα ασύλου, για θέματα που έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες, μιλήσαμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες. Και βέβαια από τη δική μας τη μεριά αυτό που εξηγήσαμε ήταν ότι, ανεξάρτητα με τα μέτρα τα οποία παίρνονται  στα πλαίσια του μεταναστευτικού προβλήματος, υπάρχει μια ιδιαίτερη υποχρέωση της χώρας ως μέλους της σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, να εξασφαλίσει ότι όλα εκείνα τα οποία άπτονται της προστασίας των προσφύγων, ανθρώπων δηλαδή κυνηγημένων από διώξεις ή από πολέμους -αυτό έχει να κάνει με την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια, στα σύνορα, είτε έχει να κάνει με τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας, είτε με το άσυλο το ίδιο- ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ακριβώς γιατί δεν είναι μόνο ανθρωπιστική υποχρέωση,  αλλά και διεθνής και νομική της κάθε χώρας, να παρέχει άσυλο στους πρόσφυγες και να φροντίζει για τα δικαιώματά τους αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

Έχει σημασία να το τονίζουμε αυτό, γιατί σήμερα ακούγεται συνέχεια  και μονομερώς η λέξη μετανάστης, ή ακόμα χειρότερα λαθρομετανάστης, πάρα πολλοί από τους ανθρώπους οι οποίοι θεωρούνται μετανάστες, είτε είναι σήμερα στην περιοχή των αστικών κέντρων, είτε στα σημεία εισόδου, προέρχονται από χώρες που παράγουν πρόσφυγες. Άρα, αν δεν υπάρχει ένα καθεστώς που θα εξασφαλίζει με διερμηνείς, με νομική συνδρομή, με όλη εκείνη την υποδομή που χρειάζεται τη δυνατότητα να εντοπίζονται οι ανάγκες των ανθρώπων και το ποιος είναι και τι ζητά και τι ανάγκη έχει, δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε σωρηδόν τους ανθρώπους μετανάστες, ούτε βέβαια πολύ χειρότερα λαθρομετανάστες.

Οι περισσότεροι ενδεχομένως απ΄ αυτούς που έρχονται από χώρες όπως αυτή του Αφγανιστάν, το Ιράκ ή τη Σομαλία, για να αναφέρω μερικά παραδείγματα σήμερα, είναι κατ΄ αρχάς πρόσφυγες για τους οποίους υπάρχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από τη μια έχουμε το ανθρωπιστικό πρόβλημα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, που είναι όμηροι των κυκλωμάτων, που έρχονται εξαθλιωμένοι στη χώρα μας. Κι από την άλλη έχουμε το πραγματικό πρόβλημα όλων των συνοικιών, των περιοχών εκείνων της Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας που βρίσκονται σε συνθήκες υποβάθμισης ποιότητας ζωής. Και για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα πρέπει να επικρατήσει η λογική. Οι ακραίες φωνές δεν συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Και πρέπει η χώρα μας και η κυβέρνηση να κατευθυνθεί στην αναζήτηση λύσεων σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, σε κεντρικό επίπεδο παρέμβασης στην Ε.Ε. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν έχουν σαν στόχο να μείνουν στη χώρα μας. Παρόλα αυτά,  δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας, γιατί δεν έχουν χαρτιά, γιατί αιτούνται άσυλο και δεν το παίρνουν, διότι αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. μπορούν να μετακινηθούν εύκολα τα κεφάλαια, ο τζόγος, οτιδήποτε, εκτός από τους ανθρώπους.

Άρα λοιπόν στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάει με συγκεκριμένη πολιτική πίεσης προς την Ε.Ε.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές προσπάθειες ώστε αυτές οι εστίες του προβλήματος, οι εστίες γκετοποίησης μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι εστίες παραβατικότητας, εγκληματικότητας, να αντιμετωπιστούν.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; Δεν είναι αποτελεσματικές οι επιχειρήσεις-σκούπα. Είναι αποτελεσματικές για ένα 24ωρο. Θα ήταν πιο αποτελεσματική μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση, στοχευμένες πολιτικές και από την κυβέρνηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για χώρους στέγης, για χώρους όπου θα επικρατούν οι συνθήκες υγιεινής, για παρεμβάσεις σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας ώστε να αμβλυνθούν αυτές οι πολύ άσχημες συνθήκες που υπάρχουν στο ιστορικό κέντρο ή στον Άγ. Παντελεήμονα, παρεμβάσεις στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σ΄ αυτές τις περιοχές όπου αποδεδειγμένα αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλό τζίρο το τελευταίο διάστημα και δεν φταίνε αυτοί, παρεμβάσεις στήριξης των ίδιων των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στα κυκλώματα εγκληματικότητας. Και βεβαίως αυτές οι παρεμβάσεις, αν δεν γίνουν από την τοπική αυτοδιοίκηση, αν δεν γίνουν από την κεντρική εξουσία,  η μόνη διέξοδος την οποία βλέπουμε μπροστά μας είναι να επικρατήσει το χάος, να επικρατήσει μια κατάσταση που ο ένας θα προσπαθεί να τα ρίχνει στον άλλον, θα επικρατήσει ο κανιβαλισμός.

Δεν είναι αυτή η λογική. Η λογική  είναι να προσπαθήσουμε ένα πολύ οξυμένο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας να το λύσουμε και να το λύσουμε στην κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί την κοινωνία συνολικά.

To Γραφείο Τύπου