Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/07/2006

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε τα εξής:

Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική που θα συνεκτιμά και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλου του ελληνισμού και όχι αποσπασματικά ή επιμέρους τμημάτων του. Προέχει η λύση του Κυπριακού που θα αξιοποιεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και το λεγόμενο "δόγμα της ακινησίας" οδηγούν στην παγίωση του σημερινού διαμελισμού του νησιού.

Η εθνική στρατηγική που χρειάζεται πρέπει να επιδιώκει την επανένωση και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επίσης, να υπηρετεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με την εκτίμηση ότι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί σε εκείνα τα οποία αποτελούν σήμερα κατάκτηση όλων των λαών της Ευρώπης.

Εκτιμάμε ότι ήταν θετική η συμφωνία που επήλθε μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και θα ήταν παράδοξο η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαμελισμένη από στρατό κατοχής που διατηρεί στο νησί μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, εκτιμάμε ότι πρέπει να υπάρχει και συντονισμός και ανταλλαγή απόψεων και εθνική στρατηγική που να υπηρετεί αυτούς τους σταθερούς άξονες.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου