Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/06/2009

Συνέντευξη του Αλέκου Φλαμπουράρη, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» 105,5

- Να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα επειδή έκανε εντύπωση η χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΕ σχετικά με τα ζητήματα των σχέσεων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟΕ έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία ρίχνει τις ευθύνες για το αποτέλεσμα στον ΣΥΝ. Νομίζω ότι αυτό είναι όχι μόνο άδικο, αλλά και λάθος. Όταν κερδίζουμε - δηλαδή, όπως το 2007, που κερδίσαμε όλοι μαζί - και όταν χάσαμε, έχασε ο Συνασπισμός. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο πάνω σʼ αυτό το θέμα. Νομίζω ότι ήταν ατυχές και τελείως λανθασμένο και, δυστυχώς, δείχνει μια νοοτροπία, να αποποιηθούμε των συλλογικών ευθυνών και να τις εναποθέσουμε στον ΣΥΝ.

- Τα ζητήματα, που απορρέουν από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι τα έχετε παρακολουθήσει από πολύ κοντά, από την ίδρυσή του.

Πρώτα να πω κάτι. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε έτσι, εν αιθρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε σαν αναγκαιότητα και για να εκφράσει πολιτικά ένα κίνημα που εκείνη την περίοδο ήταν σε μεγάλη ανάπτυξη: Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, οι αγώνες που δίνονταν τότε με αποκορύφωμα - δεν μιλάω μόνο για την Γένοβα κλπ, αλλά και για το Ναύπλιο, όταν είχαμε την Ελληνική Προεδρεία στη Θεσσαλονίκη, και για τον Μαρμαρά - τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα το 2006, στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις ανένταχτες και συνιστώσες, με τις οποίες, όλοι μαζί, είχαμε διαμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν ήταν ένα στοιχείο.

Τότε, με την διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ, επί Κωνσταντόπουλου, είχαν μπει τρεις όροι από την μεριά τη δική μας και από όλους, οι οποίοι όροι έγιναν αποδεκτοί. Ο πρώτος όρος ήταν το όνομα, ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί θέλαμε ο Συνασπισμός να υπάρχει στο τίτλο. Και προέκυψε Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεύτερον, θέλαμε ο επικεφαλής, ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΣΥΝ, να είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές μάχες. Και το τρίτο, όπως έγινε το 2004 με τον Κωνσταντόπουλο, το 2007 με τον Αλαβάνο και το 2009 με τον Τσίπρα, είναι η υποχρέωση εμείς να καταβάλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια για την πλουραλιστική εκπροσώπηση. Όπως έγινε και με την κ. Σωτηρίου, με το ότι το 2007 επικεφαλής ήταν ο Γιάννης Μπανιάς στο Επικρατείας, ότι στον Πειραιά ήταν ο Δρίτσας. Δηλαδή, ό,τι προσπάθεια μπορούμε να κάνουμε, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ώστε να υπάρχει πλουραλιστική εκπροσώπηση. Αυτό ήταν η συμφωνία μας, αυτό έγινε, αυτό προχώρησε, δεν αμφισβητήθηκε. Το 2004 δεν υπήρχε η ΚΟΕ. Δεν είχε δεχθεί να μπει η ΚΟΕ τότε. Και όταν μπήκε το 2006, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Δεν αμφισβητήθηκε, δηλαδή, το ποιος θα είναι επικεφαλής.

- Γιατί πιστεύετε ότι τίθεται τώρα; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Θεωρώ, πχ, ότι, μέσα στα πλαίσια του ότι την ευθύνη για την ήττα - όπως καταθέτουν με το κείμενο τους - την έχει ο ΣΥΝ, βάλανε και τέτοια θέματα. Εμείς βεβαίως είμαστε υπέρ του να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υπέρ της άποψης ότι υπάρχει μια ισοτιμία στις σχέσεις, όχι όμως ισότητα. Πρέπει σε ένα βαθμό να λαμβάνουμε υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων. Και να σας πω και κάτι; Αυτό το οποίο εμείς είπαμε, είναι ότι για εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το άθροισμα των συνιστωσών. Για μας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία με την έννοια της δυναμικής την οποία αναπτύσσει και μπορεί να αναπτύξει, με την έννοια της δυναμικής η οποία έχει ευρύτητα και μεγάλο βάρος και περιλαμβάνει χιλιάδες αριστερούς και αριστερές, που δεν θέλουν να είναι οργανωμένοι/ες σε ένα σχήμα. Μπορεί να μην το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμα επιμένουμε ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Και το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι η κοινωνική γείωση που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με το χώρο στον οποίο ζουν και δουλεύουν. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία δίνουν προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι τίποτε άλλο.

To Γραφείο Τύπου