Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/06/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Η σημερινή εξαγγελία για τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, από την κυβέρνηση, μένει γράμμα κενού περιεχομένου αν δεν αποσαφηνίσει πώς πρόκειται να το υλοποιήσει και αν δεν ενταχθεί σε έναν επαναπροσδιορισμό της αμυντικής στρατηγικής της χώρας μας μακριά από τον ατλαντισμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και εκείνες του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν – ακολουθεί παρωχημένες αντιλήψεις για την ασφάλεια και την εθνική άμυνα. Είναι δέσμια των επιλογών του ΝΑΤΟ, τις οποίες υποστηρίζει. Συνδέει την εξωτερική πολιτική της χώρας με τη λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών». Αντιθέτως, ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ασφάλεια στην εποχή μας είναι έννοια πολυδιάστατη: πολιτική, οικονομική, οικολογική, ανθρώπινη. Διεκδικούμε την κοινή ασφάλεια των λαών μέσω της ειρήνης και του αφοπλισμού.

O ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει - και το έχουμε προτείνει στη Βουλή - ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας μπορούν να μειωθούν κατά 50%, χωρίς να μειωθεί η αμυντική της ικανότητα και να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι για αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον και στην εργασία.

To Γραφείο Τύπου