Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/07/2006

Μετά την "επιτυχία" της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα παραδίδεται ακόμα περισσότερο στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης και του κ. Αράπογλου για την επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, όχι μόνο δεν αντέχουν σε σοβαρό σχολιασμό, αλλά και δείχνουν μια άκρως επικίνδυνη νοοτροπία για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Διότι, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής καταδεικνύει ότι στη νέα μετοχική σύνθεση θα υπάρχει μια νέα άνοδος της συμμετοχής των ξένων funds από 40% σε πάνω από 45% και περαιτέρω υποβάθμιση της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων από 22%, περίπου στο 17%.

Επιβεβαιώνεται ότι η εξαγορά από την Εθνική της Finansbank, πέραν της ομηρίας και των άλλων κινδύνων, επέφερε, και την περαιτέρω παράδοση της Τράπεζας στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Πολύ περισσότερο που οι ξένοι (και όχι μόνο) αγόρασαν σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές τις μετοχές της Εθνικής, πράγμα στο οποίο οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακόμα χειρότερα, με τη δημόσια πρόταση, στο τέλος του χρόνου, για την αγορά και των υπολοίπων μετοχών της Finansbank, η μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, με την πλήρη, σχεδόν, παράδοσή της στα ξένα κεφάλαια.

Αν αυτά χαρακτηρίζονται ως επιτυχία, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Εκτός κι αν το νέο όραμα για την Ελλάδα είναι η μετατροπή της σε παράδεισο της διεθνούς κερδοσκοπίας και σε "μπανανία" της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου