Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2009

Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην καμένη νότια περιοχή του Υμηττού

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και οι Μπ. Μπιλίνης και Στ. Σκαμπαρδώνης, μέλη του Τμήματος Οικολογίας περιόδευσαν σήμερα στην καμένη νότια περιοχή του Υμηττού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τη δολοφονία του αστυνομικού

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μου για την δολοφονία σήμερα τα ξημερώματα ενός αστυνομικού. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια του θύματος και στους οικείους του.,

Για τις πυρκαγιές

Για άλλη μια χρονιά οι δασικές εκτάσεις της χώρα μας βρίσκονται στο έλεος των καταπατητών, των εμπρηστών, στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δεν υπήρξαν οι απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν εδώ και δύο χρόνια από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την μεγάλη καταστροφή του 2007. Δεν υπήρξαν οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στον τρόπο οργάνωσης ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η δασοπυρόσβεση.

Σήμερα η δασοπροστασία είναι αναποτελεσματική, είναι απροετοίμαστη, είναι ανοργάνωτη. Κυρίως όμως, πίσω από κάθε φωτιά ιδίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ζωγραφίζονται συμφέροντα, διεκδικήσεις για αλλαγή χρήσης, για οικοπεδοποίηση, για τσιμεντοποίηση των δασικών εκτάσεων. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση.

Έχουμε καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια τις προτάσεις μας για την αναγκαία δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, για την κατάργηση των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων νόμων, για τη σαφή οριοθέτηση και προστασία των δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία θεσμικών ρυθμίσεων που να προστατεύουν την αναδάσωση των καμένων περιοχών, για την ενίσχυση του εθελοντισμού. Τίποτα απ΄αυτά δυστυχώς δεν έχει προσχωρήσει. Και βεβαίως κάθε φορά ασχολούμαστε με το μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, που κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι έχουμε μπροστά μας, μετά την καταστροφή. Το ζητούμενο είναι να ασχοληθούμε πολύ πριν, να ασχοληθούμε όλη τη χρονιά.  Και για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έχει αφήσει το δασικό μας πλούτο απροστάτευτο.

To Γραφείο Τύπου