Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2009

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέα Καρίτζη, στον ρ/σ «Το Κόκκινο» (Μ. Διονέλλης)

Ναι θα σας απαντήσω επʼ αυτού, αλλά να σας πω πρώτα ότι τα ΜΜΕ τον καιρό που είχαμε εκλογές και ιδιαίτερα τα κανάλια, είχαν εξαφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβαλαν το κόμμα με πάρα πολύ μικρό ποσοστό 2-2,5% σε σχέση με το γεγονός ότι κόμματα όπως το ΛΑΟΣ ή το ΚΚΕ, τα  πρόβαλαν σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, πάνω από 5%. Τώρα βλέπουμε ότι οποιεσδήποτε αποστροφές του λόγου, είτε του Προέδρου της Κ.Ο. είτε του Προέδρου του ΣΥΝ, είτε στελεχών του κόμματος, ξαφνικά γίνονται πρώτο ή δεύτερο ή τρίτο θέμα. Θέλω να το επισημάνω αυτό γιατί ότι γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Να έρθω όμως στην ουσία.

Υπάρχουν ζητήματα που θέλουν αποσαφήνιση, θέλουν μια συνεννόηση, αλλά δεν υπάρχει αυτός ο δραματικός τόνος, με τον οποίο εμφανίζονται  και παρουσιάζεται για συγκεκριμένο, κατά τη γνώμη μου, πολιτικό λόγο. Να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας ΣΥΡΙΖΑ, που παρά το όχι καλό εκλογικό αποτέλεσμα συνεχίζει να φοβίζει και συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο. Στην ερώτηση εάν έχει μετανιώσει για την επιλογή του να στηρίξει τον κ. Τσίπρα ο κ. Αλαβάνος, απάντησε αρνητικά. Αυτό έχει σημασία. Το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποίησε τις λέξεις ή τα ρήματα που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος όταν του έκανε την ερώτηση, μπορεί να έδωσαν την δυνατότητα στους δημοσιογράφους να παίξουν ένα παιχνιδάκι - το είδαμε σε διάφορα κανάλια. Ωστόσο η ουσία παραμένει. Εγώ δεν συμφωνώ με την διαπίστωση που κάνατε, που μεταφέρεται ότι γίνεται από σειρά ρεπορτάζ, τηλεοπτικών κυρίως, ότι δεν στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση ήταν αρνητική στον αν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει μετανιώσει για την επιλογή του. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρη. Επίσης αν μου επιτρέπετε και ο Αλέκος Αλαβάνος χθες αναφέρθηκε σε αλλαγές, σε διορθωτικές κινήσεις και επανεξέταση ρόλων, που πρέπει να κάνουμε μετά από αυτό το όχι ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή ήταν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με ότι είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στην διήμερη ΚΠΕ του κόμματος, που και εκείνος μίλησε για αλλαγές στη λειτουργία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια προσπάθεια να υπερβούμε δυσκολίες, οι οποίες στοίχησαν με έναν τρόπο και στο αποτέλεσμα.

Ακριβώς και επιτρέψτε μου να σας πω, γιατί πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά γιατί τον συγκρίνουν με τα δημοσκοπικά ποσοστά, ενώ στην ουσία δεν έχει πάθει μεγαλύτερη «ζημιά» σε σχέση με αυτή που έχουν πάθει και τα άλλα κόμματα. Ωστόσο εμείς, και είναι προσωπική μου γνώμη αυτή, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα όχι επειδή το συγκρίνουμε με τα δημοσκοπικά ποσοστά, που ήταν μεγάλα, αλλά από την πολιτική παρουσία και την σφραγίδα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή σε ιστορικές στιγμές, μιλάω για το Δεκέμβρη, με νίκες αδιανόητες, όταν έχεις απέναντί σου όλο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο-θυμίζω το Βοτανικό-, με παρουσία υπεύθυνη στη Βουλή σε όλα τα θέματα, θυμίζω τις προτάσεις που είχαμε κάνει για να υπερβούμε τα ζητήματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το εκλογικό του μέγεθος έχει σφραγίσει την πολιτική ζωή του τόπου όλο το προηγούμενο διάστημα, με τέτοιον τρόπο που όλοι είχαμε την αίσθηση και παλεύαμε γιʼ αυτό, για να επιτευχθεί αύξηση του εκλογικού ποσοστού που θα άλλαζε τους συσχετισμούς και θα άνοιγε την προοπτική για μια άλλη πορεία στη χώρα και δεν επιτεύχθηκε.

Ναι δεν προέκυψε και εξετάζουμε το λόγο. Απλώς θέλω να επισημάνω, μια και το αναφέρατε, ότι δεν είναι τα υψηλά δημοσκοπικά μεγέθη, αυτά που μας έκαναν να έχουμε υψηλές προσδοκίες, αλλά η ίδια η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη στην πολιτική ζωή.

Αυτό που σας είπα, και επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι αυτό είναι και η αλήθεια, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην απάντησή του επέλεξε να χρησιμοποιήσει λέξεις της ερώτησης και αυτό μπορεί να έδωσε την αίσθηση που λέτε. Ωστόσο, δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Ας σας το πω και αλλιώς υποθετικά, ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο θέμα, δεν φαντάζομαι εγώ ότι άνθρωποι έξυπνοι και ικανοί όπως ο Αλέκος Αλαβάνος θα μπορούσαν να  το θέσουν, γιατί γνωρίζετε ότι πέρα από το αν έχει ο Αλέξης Τσίπρας από το Αλέκο Αλαβάνο, έχει εκλεγεί από ένα συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία. Καταλαβαίνετε ότι η Αριστερά όπως έχει πει και ο ίδιος και ο Αλαβάνος δεν γνωρίζει από δακτυλίδια, δεν γνωρίζει από διαδοχές, τα ίδια τα μέλη αποφασίζουν. Άρα, ακόμα και αν –υποθετική περίπτωση – που θα συζητάγαμε κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι θα έλεγε κάποιος, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το 70%,  μια μεγάλη πλειοψηφία μέσα στο κόμμα, η βάση, χιλιάδες μέλη του κόμματος που αποφάσισαν κάτι τέτοιο πριν από 1,5 χρόνο έκαναν λάθος. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ωστόσο επιτρέψτε μου να κάνω μια τελευταία παρατήρηση. Είχαμε και άλλα εσωτερικά ζητήματα. Συζητήθηκε και δραματοποιήθηκε στα κανάλια, ο τρόπος, όπως δραματοποιείται αυτό που συζητάμε τώρα και η κουβέντα στην ΚΠΕ και η αντιπαράθεση που υπάρχει σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, ζητήματα διαφοροποίησης, διαφορετικές εκτιμήσεις, που ξανασυζητήθηκαν  για το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως υπήρχε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα στην ΚΠΕ. Και παρόλα αυτά, παρόλο που όλες οι πλευρές,  που πήραν μέρος στην κουβέντα, εκφράζοντας τις  δικές τους απόψεις βέβαια, προσπάθησαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τι δεν πήγε καλά και πρέπει να αλλάξουμε κι ενώ γινόταν υπό το βάρος ενός κακού αποτελέσματος η κουβέντα, ωστόσο το κλίμα ήταν αρκετά καλό. Με έναν σωστό για την στιγμή τόνο, γινόταν σε ένα κλίμα προβληματισμού, δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις αυτού του μεγέθους που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ. Παρόλα αυτά και τις δύο ημέρες τα κανάλια έβγαζαν μια εικόνα αλληλοσπαραγμού, εμφύλιας σύρραξης, ρήξης. Κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν αυτή η αύρα που κυριαρχούσε καλό κλίμα, με την έννοια ότι έδιναν όλα τα στελέχη την αίσθηση ότι αντιλαμβάνονται και την σοβαρότητα της στιγμής και την αναγκαιότητα να ψάξουμε πραγματικά και σοβαρά.

Και ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται σε μια πορεία να συζητήσει στις οργανώσεις του τα ζητήματα αυτά που συζητήσαμε στην ΚΠΕ, ωστόσο έχετε δίκιο δεν υπάρχει καθόλου χρόνος να περιμένουμε. Με αυτή την έννοια ο στόχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζομαι το επόμενο δίμηνο μέσα στο καλοκαίρι, είναι από τη μια να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται μέσα στη λειτουργία του και στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται οι δυνάμεις του, ώστε να υπερβούμε τις δυσκολίες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στον κόσμο –η μια διάσταση, αυτή που λέμε τώρα - τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Και η άλλη διάσταση να είμαστε παρόντες σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα ζητήματα που ανοίγονται και για το λόγο που λέτε. Βέβαια βρισκόμαστε μέσα σε μια οικονομική κρίση και  είναι αρκετό από μόνο του αυτό για να πειστούμε όλοι ότι πρέπει να βγούμε προς τα έξω και η ηγεσία, αλλά και η βάση, οι οργανώνεις του κόμματος ώστε να τρέξουμε και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που ανοίγονται. Βέβαια μετά τις εκλογές και σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και στην χώρα μας προέκυψε μια δεξιά μετατόπιση με ενίσχυση της κεντροδεξιάς που επηρεάζει την πολιτική. Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά όπως το μεταναστευτικό, περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το ζήτημα των πυρκαγιών –η χώρα είναι ανοχύρωτη τελείως, δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία, κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα, το θυμήθηκαν ξανά τώρα-. Εμείς θα κάνουμε ότι καλύτερο και σε επίπεδο οργάνωσης αλλά και σε επίπεδο ανάδειξης των ευθυνών, γιατί το καλοκαίρι μόλις αρχίζει. Άρα, λοιπόν,  από το μήνυμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον ΣΥΝ είναι ότι θα είμαστε παρόντες σε όλες τις δράσεις, όπως κάναμε και όλο το προηγούμενο διάστημα, θα είμαστε εκείνοι που αγωνίζονται για να αλλάξουν τα πράγματα.

To Γραφείο Τύπου