Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2009

Συνέντευξη του Μιχ. Σαμπατακάκη, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 1- ΠΕΙΡΑΙΑ (Β.Σκουρής)

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ, φιλοξενούμενος στην εκπομπή του κ. Β. Σκουρή στο ΚΑΝΑΛΙ 1- ΠΕΙΡΑΙΑ και ερωτηθείς για την αντιπαράθεση Αλ. Αλαβάνου και Αλ. Τσίπρα, είπε:

Οι διαμάχες για την εσωκομματική εξουσία δεν μας ενδιαφέρουν. Θυμίζουν Βυζάντιο. Είναι μέθοδος για να μην συζητηθούν τα πολιτικά προβλήματα της ήττας. Δεν πήραν το μήνυμα των εκλογών. Γιʼ αυτό η εκλογική ήττα δημιούργησε κρίση. Κρίση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, που βασικά είναι κρίση της πλειοψηφίας. Η απάντησή μας είναι ότι χρειάζεται μεγάλη πολιτική στροφή.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε:

Μόνο μια πολιτική προσέγγιση έχει κατατεθεί που να δοκιμάζει να ερμηνεύσει την ήττα με πολιτικούς όρους. Αυτή της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Δείχνει να έχει αντιστοιχία με την κοινωνία. Έφταιγε η φυσιογνωμία, η πολιτική και οι συμμαχίες. Έφταιγε συνολικά  ο αριστερισμός.

Έφταιγε η αλαζονεία και η μη ανταπόκριση στις αγωνίες του κόσμου την περίοδο του δημοσκοπικού 18%, ο αριστερισμός του Δεκέμβρη(και δεν εννοώ βέβαια τους αγώνες των μαθητών), ο αντιευρωπαϊσμός και το ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Έφταιγε μια αντίληψη συμμαχιών που προτιμά τους αντιευρωπαϊστές από τους Οικολόγους.

Το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολλά προβλήματα. Φυσιογνωμίας και πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου το δομικό του πρόβλημα είναι πως ως σχήμα έρχεται να καλύψει ένα χώρο, που πάνω από 40 χρόνια καλύπτει η Ανανεωτική Αριστερά, ενώ ταυτόχρονα είναι εχθρικός προς τις Ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς. Όμως, χωρίς αυτές τις Ιδέες δεν μπορεί να υπάρξει αυτός ο χώρος.

To Γραφείο Τύπου