Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2009

Συνέντευξη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Αν. Καριτζη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Ναι, ήταν μια κίνηση που δεν την γνωρίζαμε. Αιφνιδιαστήκαμε. Ωστόσο αυτό που ήθελα να πω είναι ότι εμείς στον ΣΥΝ, και μέχρι χθες και από σήμερα, η προσπάθειά μας εστιάζεται στην επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, χωρίς τριβές και με συναινετικό τρόπο, γιατί το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική επιλογή και δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είναι απαραίτητοι. Εμείς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυρήνας μιας μεγάλης συσπείρωσης η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, ώστε να μπορέσει να αλλάξει πορεία ο τόπος. Δηλαδή, δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργούνται εντάσεις και κάνουμε ό,τι μπορούμε να αποφεύγουμε τέτοιου τύπου  εντάσεις που πληγώνουν τον κόσμο της Αριστεράς. Θεωρούμε ότι, παρά τη δύσκολη φάση στην οποία βρισκόμαστε, το μέλλον θα είναι ευνοϊκό για μας και για την παράταξη.

Αυτό που είπα πριν απαντάει στο ερώτημά σας. Δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είναι χρήσιμοι, ειδικά στελέχη όπως ο Αλ. Αλαβάνος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως για την ώρα δεν γνωρίζω τι κινήσεις θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, με την έννοια ότι δεν έχουν συνέλθει τα αρμόδια όργανα για να καθορίσουν την στάση του ΣΥΝ. Αυτό που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι ο ΣΥΝ και σήμερα και αύριο  κινείται με γνώμονα να μην υπάρχουν εντάσεις, να λυθούν τα προβλήματα χωρίς τριβές, με συναινετικό τρόπο, διότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να έχει και θα έχει μέλλον.

Δεν είναι ακριβές αυτό. Ο ΣΥΝ ζήτησε προχθές αναβολή ώστε να συζητηθούν μια σειρά ζητήματα από τις συνιστώσες στο εσωτερικό τους για το πώς αποτιμούν το αποτέλεσμα και τι βήματα πρέπει να γίνουν από δω και πέρα, τα οποία δεν είναι εύκολα ζητήματα. Ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να υπερβούμε δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρχουν, ζητήματα που είναι ανοιχτά και πρέπει να τα συζητήσουμε και πρέπει κάθε συνιστώσα να έχει το χρόνο να διαβουλευτεί εσωτερικά ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί με υπευθυνότητα για το μέλλον του εγχειρήματος. Μ¨ αυτή την έννοια ζητήσαμε αναβολή…

Είναι η κατεύθυνση στην οποία εμείς θα κινηθούμε. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένα πράγματα γιατί δεν έχουν αποφασιστεί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η δικιά μας κατεύθυνση είναι ότι δεν περισσεύει κανείς, όλοι και όλες είναι απαραίτητοι…

Δεν το γνωρίζω.

Δεν είναι θέμα προσωπικό ούτε του  κ. Αλαβάνου, ούτε του κ. Τσίπρα. Η υπόθεση της Αριστεράς, η υπόθεση του ΣΥΝ, η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόθεση συλλογική. Μ¨ αυτή την έννοια λέω ότι δεν αποτελεί ένα προσωπικό ζήτημα που αφορά δύο πρόσωπα.

Η δικιά μας κατεύθυνση είναι να λύνονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν -και υπάρχουν πολλά- δεν είναι μόνο τα ζητήματα ηγεσίας. Είναι θέματα λειτουργίας, ακόμα και πολιτικής γραμμής που μπορεί να συζητάμε -και εμείς αυτά τα συζητάμε ανοιχτά και συντροφικά, προφανώς πρέπει να λύνονται με τρόπους συναινετικούς και χωρίς τριβές..

Δεν ανήκει στη δική μας γκάμα των επιλογών τέτοιου είδους λύσεις. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι για συζήτηση. Και δεν νομίζω ότι το καλό της παράταξης χρειάζεται ή περνάει μέσα από δραματικές καταστάσεις ή επιλογές αιφνιδιαστικές. Περνάει μέσα από συνεννόηση στα συλλογικά όργανα.

To Γραφείο Τύπου