Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2009

Συνέντευξη εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Α. Καριτζη στο Κανάλι 1 Πειραιά (Β.Κεχαγια)

Οι επιλογές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα θεωρούμε ότι στα βασικά τους σημεία είναι ορθές, τουλάχιστον έτσι αποδεικνύεται και από τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών και ετών. Αν αναφέρεστε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πεπεισμένοι περισσότεροι από ποτέ ότι είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να προχωρήσει, να βαθύνει και να διευρυνθεί.

Μ΄ αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε όχι ότι δεν έγιναν λάθη,  παραλείψεις ή ότι δεν έχουμε αδυναμίες, αλλά στα βασικά στοιχεία της πολιτικής κατεύθυνσης που έχουμε επιλέξει τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε κάνει κάποιο σοβαρό σφάλμα.

 Ο Αλ. Αλαβάνος ήρθε στην Π.Γ. του ΣΥΝ και εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Είπε για τους λόγους που τον οδηγούν στην επιλογή που έχει κάνει να παραιτηθεί. Έγινε μια συζήτηση πάνω στα ζητήματα που έθεσε σχετικά με το τι κάναμε, τι λάθη έγιναν, τι αδυναμίες είχαμε. Μ¨ αυτή την έννοια μπορώ να πω ότι συμβάλλει μια τέτοια συζήτηση. Δεν θα έλεγα ότι κατήγγειλε, απλώς επισήμανε αδυναμίες και προβλήματα, πράγματα που έχουν ειπωθεί και από την πλευρά του ΣΥΝ αλλά και από άλλα στελέχη για τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί και το κόμμα αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Μ΄ αυτή την έννοια δεν υπάρχει εκεί θέμα έντασης. Το όλο θέμα που προκύπτει και που εμείς προσπαθούμε να επιλύσουμε τούτες τις μέρες αλλά και τις επόμενες μέρες είναι ότι για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τι δομικά προβλήματα υπάρχουν ή τι προβλήματα υπάρχουν στον τρόπο λειτουργίας, θα πρέπει να πειστεί ο Αλ. Αλαβάνος να μην προχωρήσει στην παραίτησή του -γιατί αυτό είναι αυτή τη στιγμή το μείζον για μας. Και μετά νομίζω ότι όποιο πρόβλημα υπάρχει και όποια ζητήματα επισημαίνουμε όλοι μπορούν να συζητηθούν και να επιλυθούν.

Μ΄ αυτή την έννοια η απάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ κινιόταν σ΄ αυτό το κλίμα, δηλαδή στην ανάκληση της απόφασης της παραίτησης και μετά όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν και να βρεθεί μια λύση.

Ο ΣΥΝ  επιχειρεί σε κάθε θέμα που προκύπτει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και την επίλυση προβλημάτων με συναινετικό τρόπο και χωρίς τριβές, γιατί γνωρίζουμε ότι ένα ενωτικό εγχείρημα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στα ζητήματα θέλει αρκετή επιμονή και διάθεση συνεννόησης για να μπορέσει να κάνει βήματα μπροστά.

Είναι σαφές ότι και σ΄ αυτό το θέμα εμείς θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς εντάσεις, χωρίς τριβές, χωρίς δραματικές κινήσεις να μπορέσουμε να δώσουμε μια διέξοδο, μια λύση στην κατεύθυνση ότι κανείς δεν περισσεύει ότι όλοι είναι απαραίτητοι, ότι όλοι μπορεί να έχουν θέση στο εγχείρημα που κάνουμε, ένα εγχείρημα δύσκολο αλλά απαραίτητο, διότι δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα που έχει η ελληνική κοινωνία παρά μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων και την προσφορά όλων σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο.

Εμείς θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή είναι η πρόθεσή μας, αυτό επιχειρούμε με όλες μας τις κινήσεις να πετύχουμε αυτό είναι το μείζον για μας να πετύχουμε την ανάκληση αυτής της επιλογής, τη διάθεση να συνεννοηθούμε και να υπάρξουν κοινές αποφάσεις για ζητήματα στα οποία ενδεχομένως υπήρξαν προβλήματα την προηγούμενη περίοδο….

Όπως γνωρίζετε ο Αλ. Αλαβάνος είναι μια ηγετική φυσιογνωμία για την Αριστερά αλλά και ένας άνθρωπος ο οποίος έχει σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Θεωρώ οι όποιες επιλογές κάνει και οι όποιες αποφάσεις και η όποια στάση κρατάει στα πράγματα είναι πάντα καλά μελετημένη και μια στάση ουσίας και έχει προσμετρήσει όλες τις παραμέτρους.

Απλώς εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε και στον ίδιον και στα συλλογικά όργανα κι εκεί που γίνεται μια συζήτηση γύρω απ΄αυτό το θέμα  αλλά και για τη λειτουργία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, να αναδείξουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται. Δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν μπορούμε να συνθετικό τρόπο να τα υπερβούμε. Και μ΄ αυτή την έννοια ελπίζω ότι θα πείσουμε και τον Αλ. Αλαβάνο ότι δεν υπάρχουν ζητήματα αξεπέραστα που να τον κάνουν να παραμένει σ΄ αυτή την θέση, της παραίτησης από την προεδρία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΝ είναι κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι ξένο ή παράπλευρο του ΣΥΝ. Αποτελεί στρατηγική επιλογή για μας. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για μια σειρά ζητήματα ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε κι εμείς. Τα στελέχη του ΣΥΝ είναι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα υπάρχει μια συζήτηση για μια σειρά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από τη δικιά μας τη μεριά, τη μεριά των στελεχών του ΣΥΝ , από την ηγεσία του ΣΥΝ, που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- όλα τα στελέχη του ΣΥΝ αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- η μόνιμη και μόνη έννοια είναι η διαφύλαξη της ενότητας του εγχειρήματα, η διεύρυνσή του, η εμβάθυνσή του. Δεν ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΝ να διατηρήσει κεκτημένα και να μπει σε μια αντιπαράθεση με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γύρω απ΄ αυτή την υπόθεση. Αυτό όμως που ο ΣΥΝ επιχειρεί κάθε φορά -και στο παρελθόν και τώρα- είναι να μπορέσει το εγχείρημα αυτό να κάνει τα καλύτερα δυνατά βήματα…

Να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει επικεφαλής στην εκλογική μάχη. Υπάρχει μια παράδοση γύρω απ΄αυτό το ζήτημα. Όμως σας επισημαίνω και θέλω να το πω κατηγορηματικά για τον ΣΥΝ ότι και αυτό το ζήτημα που συζητάμε ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είναι επικεφαλής της εκλογικής μάχης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το στοιχείο δεν έχει προκύψει ως μια διεκδίκηση στενών ιδιοτελών συμφερόντων από τη μεριά του ΣΥΝ, αλλά έχει τεθεί από μας με το σκεπτικό της καλύτερης δυνατής απόδοσης του σχήματος, γίνεται με κριτήριο το καλύτερο αποτέλεσμα για το ενωτικό μας εγχείρημα και όχι με μια διάθεση ιδιοτελών συμφερόντων του ΣΥΝ έναντι άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό εντάσσεται στη στάση που έχουμε εμείς απέναντι στα πράγματα και είναι μια στάση στήριξης, εμβάθυνσης, προχωρήματος αυτού του εγχειρήματος και όχι σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κακές εξελίξεις και να κινούμαστε εμείς σε μια λογική που λέει να διατηρήσουμε εμείς τα δικά μας δικαιώματα.

To Γραφείο Τύπου