Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2009

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ υπενθυμίζει την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της αδιέξοδης, απάνθρωπης κι εγκληματικής πολιτικής των κλειστών συνόρων της Ευρώπης- Φρούριο και της Ελλάδας-Φρούριο . Ανθρώπινες ζωές τίθενται σε κίνδυνο σε καθημερινή βάση επειδή οι κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Δυστυχώς, και στην Ελλάδα είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις όπου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, οι αιτούντες άσυλο υφίστανται βίαιη επαναπροώθηση σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υποστούν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου, για όσους κατορθώσουν να γλιτώσουν την απώθηση τους από τις περιπολίες του Λιμενικού, εξακολουθεί να παρουσιάζει πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων, κυρίως εξαιτίας έλλειψης υποδομών και διαθέσιμων πόρων, με αποτέλεσμα η εξέταση των αιτημάτων να διαρκεί πολλά χρόνια. Η ύπαρξη και ο ρόλος των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης δεν έχουν συμβάλει στην προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των θανάτων στα σύνορα. Συνεπώς, η χρηματοδότηση που προορίζεται για το σκοπό αυτό θα μπορούσε να διοχετευτεί στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας, στήριξης και αρωγής των αιτούντων άσυλο.

Στην παρούσα φάση, όπου το ζήτημα των αλλοδαπών βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας στην Ελλάδα, είναι απολύτως επείγον, αφενός να χορηγηθεί άμεσα άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς μάλιστα οι ένοπλες συγκρούσεις στις χώρες προέλευσης έχουν λάβει χώρα και με αρωγή και ευθύνη της Ελλάδας, και αφετέρου, ύστερα από συνεννόηση και πίεση προς την Ε.Ε., να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλα κράτη-μέλη.

Τμήμα Δικαιωμάτων