Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/06/2009

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΕΝΝΙΑΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ - Δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Βʼ Θεσσαλονίκης Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία μετά και τη σημερινή τραγική είδηση του πνιγμού δύο εννιάχρονων κοριτσιών σε πισίνα κατασκήνωσης στη Λάρισα, ενώ ήδη είχε προηγηθεί δύο μέρες πριν ο πνιγμός ενός εννιάχρονου παιδιού σε πισίνα καφετέριας στον Άλιμο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών θρηνούμε σε τρεις ημέρες, τρία αγγελούδια σε πισίνες. Επιβάλετε σε χώρους που λειτουργούν πισίνες  και ιδιαίτερα όταν σʼ αυτές έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά, να τις εποπτεύουν πάντα υπεύθυνοι με ανάλογη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών για να παρεμβαίνουν άμεσα όποτε αυτό χρειαστεί.

Μόλις πριν δύο μέρες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τις Λειτουργικές τακτοποιήσεις τουριστικών καταλυμάτων και κολυμβητικών δεξαμενών και το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση ήταν να δρομολογηθούν τα σήματα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων που είχαν αυθαίρετα τμήματα και να νομιμοποιηθούν αυτά αλλά και οι παράνομες πισίνες χωρίς να προβλέπεται ο υπεύθυνος να είναι παρών κατά τη διάρκεια της χρήσης των κολυμβητικών δεξαμενών και να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ανεξαρτήτως αριθμού κλινών. Το Υπουργείο  δεν ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μου για διόρθωση σοβαρής παράλειψης και θα είναι συνυπεύθυνο σε ανάλογα περιστατικά τα οποία φυσικά και απεύχομαι, ενώ θα πρέπει να γίνονται ανελλιπώς έλεγχοι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ένα μέτρο πρόληψης πάντως είναι και η συνειδητοποίηση των επαγγελματιών.»

Παραθέτονται από τα πρακτικά της βουλής τα σημεία που αναφέρθηκε η βουλευτής στο θέμα εποπτείας και ασφάλειας των κολυμβητικών δεξαμενών: «κύριε Πρόεδρε, πριν περάσω στη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, θέλω να θυμίσω ότι χθες σʼ αυτή εδώ την Αίθουσα συζητούσαμε το νομοσχέδιο για τα τουριστικά καταλύματα και τις κολυμβητικές δεξαμενές, για τις οποίες είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα να υπάρχουν ναυαγοσώστες που θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στους λουόμενους και όχι να είναι απλά υπεύθυνοι στα χαρτιά. Ακριβώς χθες, όμως, την ώρα που εμείς εδώ συζητούσαμε το νομοσχέδιο, συνέβη ένα τραγικό περιστατικό και πνίγηκε ένα παιδάκι εννιά χρονών σε μια πισίνα μιας καφετέριας, διότι δεν του παρασχέθηκαν οι κατάλληλες πρώτες βοήθειες. Έτσι έχασε τη ζωή του και το όνομά του βέβαια θα μπει στη μακρά εκείνη λίστα των ανθρώπων που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας σε ανάλογα περιστατικά, γιατί δεν υπήρχαν τη δεδομένη στιγμή οι κατάλληλοι άνθρωποι σε οργανωμένες παραλίες και ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνες. Νομίζω ότι οφείλει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μετά και από αυτό το συμβάν –και επειδή το απόγευμα έχουμε την ψήφιση στο σύνολο του σχετικού νομοσχεδίου- και προλαβαίνει, αν θέλει, να κάνει εκείνη τη νομοτεχνική βελτίωση –και νομίζω ότι θα συμφωνούν και όλοι οι συνάδελφοι από τα υπόλοιπα Κόμματα- ώστε να διορθωθεί η πολύ σοβαρή παράλειψη σʼ αυτό το νομοσχέδιο για τα τουριστικά καταλύματα και τις κολυμβητικές δεξαμενές και στις πισίνες να μην είναι απλά κάποιος υπεύθυνος από το ξενοδοχείο, αλλά να είναι συγκεκριμένος άνθρωπος με συγκεκριμένες γνώσεις που να μπορεί να παράσχει άμεσα τις πρώτες βοήθειες σε οποιονδήποτε τις χρειαστεί. Ακόμη δηλαδή δεν μπήκαμε στο καλοκαίρι και δεν ξεκίνησε πολύ καλά. Έχουμε ήδη το πρώτο θύμα και μάλιστα είναι ένα μικρό παιδί.»         (18/06/09 πρωινή συνεδρίαση)

Δυστυχώς στις 17/06/09 ήταν το πρώτο θύμα πνιγμού για εφέτος και στις 19/06/09 έγιναν τρία. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πόσα...αθώα θύματα θα θρηνούμε από την αδιαφορία και την ανευθυνότητα των υπευθύνων;

To Γραφείο Τύπου