Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2006

Την υποχρέωση συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας προς τις αποφάσεις του Δ.Ε.Κ. για τους συμβασιούχους ζητά ο Φώτης Κουβέλης με ερώτησή του

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. Φώτης Κουβέλης θέτει προς συζήτηση το φλέγον θέμα της σύναψης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ή σχέσεων εργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 1999/70 και τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προκειμένου ν΄ αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων.

Ειδικότερα ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει ότι:

"Οι πρόσφατες αποφάσεις τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ), το οποίο αποφάνθηκε επί προδικαστικού ερωτήματος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, όσο και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αποδεικνύουν αφενός ότι το ΠΔ 81/2003 της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως αντίθετο με την Οδηγία 99/70 για την προστασία των συμβασιούχων από καταχρήσεις και αφετέρου τα ΠΔ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 164/2004 και 180/2004 δεν μπόρεσαν να δώσουν ικανοποιητική λύση , αφήνοντας χιλιάδες συμβασιούχους είτε στην ομηρία είτε στην ανεργία.

Παράλληλα χιλιάδες θετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια που δικαιώνουν τους συμβασιούχους και το μόνο που πράττει η Κυβέρνηση είναι είτε να καταργεί τις δικαστικές αποφάσεις, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις (Ν. 3101/2004 και Ν. 3388/2005 ) είτε εξαντλεί όλα τα ένδικά μέσα. Ταυτόχρονα δημιουργεί νέες γενιές συμβασιούχων με προσλήψεις συμβασιούχων που πραγματοποιεί."

Και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

"Προτίθεται να τροποποιήσει όλα τα Προεδρικά Διατάγματα (81/2003 164/2004 και 180/2004) σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου; Τι προτίθεται να πράξει με τις χιλιάδες αιτήσεις συμβασιούχων που απορρίφθηκαν από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ή τον ΑΣΕΠ ώστε να επανεξεταστούν με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι αποφάσεις των ανωτέρω Δικαστηρίων ; και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στους συμβασιούχους - εργαζόμενους αλλά και για την πλήρη και αποτελεσματική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται ή πρόκειται να εκδοθούν;"

To Γραφείο Τύπου