Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Στη σημερινή συνεδρίαση η Π.Γ. συζήτησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά την εκδήλωση της πρόθεσης του Αλ. Αλαβάνου να παραιτηθεί από βουλευτής και από Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε κατά πλειοψηφία στα εξής:

1) Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κάτω από τις προσδοκίες όλων μας, η διαχείριση από την επόμενη μέρα δημιουργεί μια αναντίστοιχη εικόνα καταστροφής. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την απογοήτευση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός αυτό και με αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε πως θα εργαστούμε για να αναστραφεί αυτό το κλίμα. Οι συλλογικές διαδικασίες, η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα είναι μονόδρομος για όλους μας. Με αυτή τη λογική, αλλά και με κατανόηση στα αυθόρμητα αισθήματα του κόσμου της αριστεράς, εκτιμάμε πως η συγκέντρωση που καλείται έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την συνεδρίαση της γραμματείας δεν μας βοηθάει, δεν ταιριάζει στην κουλτούρα του χώρου .

2) Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε πως δεν αποδεχόμαστε την παραίτηση του συντρόφου Αλαβάνου και τον καλούμε να ανακαλέσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και το σύνολο της ερμηνείας του συντρόφου για το αποτέλεσμα ή τον επιμερισμό ευθυνών έτσι όπως μας παρουσιάστηκε στην προηγούμενη συνεδρίασή μας. Για όλους εμάς η αποτίμηση δεν μπορεί παρά να γίνει με συλλογικό τρόπο και οι ευθύνες δεν μπορούν επίσης παρά να είναι συλλογικές. Ήδη ως κόμμα έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος που θα ολοκληρωθεί με την συνεδρίαση της επόμενης ΚΠΕ του Συνασπισμού, όπου θα συζητήσουμε και τις πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα και θα εκλέξουμε νέο γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία. Αντίστοιχα θεωρούμε πως η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ με οργανωμένο τρόπο μέσω ενός κειμένου αποτίμησης της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθεί στις τοπικές επιτροπές και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στην συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού στις αρχές Ιουλίου. Στην συνεδρίαση αυτή πρέπει επίσης τόσο να εκτιμήσουμε την νέα συγκυρία και να σχεδιάσουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη περίοδο, όσο και να ετοιμάσουμε την Πανελλαδική Σύσκεψη του Οκτώβρη, που όπως έχουμε συμφωνήσει θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της δομής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

3) Τούτη την ώρα αντιλαμβανόμαστε και την κρισιμότητα της κατάστασης και την αγωνία του κόσμου της Αριστεράς και επαναβεβαιώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την στρατηγική μας επιλογή για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόθεση μας να συμβάλουμε καθοριστικά στα επόμενα βήματα που όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε. Γνωρίζοντας πως ήδη έχουν ανοίξει μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε πως σε αυτή την διαδικασία πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και η ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό, θεματικό και κεντρικό επίπεδο. Με βάση αυτά ξεκινάμε από τις αποφάσεις των πανελλαδικών συσκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις οποίες ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε άλλη πρόταση. Θεωρούμε πως τόσο το Πανελλαδικό Συντονιστικό όσο και η Πανελλαδική Σύσκεψη είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον του ελπιδοφόρου εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμβάλουμε και εμείς με συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητήσουμε στα συλλογικά μας όργανα το επόμενο διάστημα.  

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού