Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2009

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημουλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ ΝΕΤ 105,8 (Θ. Σιαφάκας) για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Οι φίλοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανήσυχοι -σοκαρισμένοι θα έλεγα- και αναζητούν απαντήσεις σε δυο πράγματα.  Πρώτον, τι έφταιξε και τι πρέπει να αλλάξουμε, έτσι ώστε να δείξουμε, ότι πήραμε το μήνυμα των εκλογών και να το μετασχηματίσουμε σε αλλαγές και μια πορεία ανάκαμψης.  Δεύτερον -και αυτό έχει διαστάσεις σοκ-  είναι η υπέρβαση της «κόντρας» που καταγράφεται, ανάμεσα στον Α. Αλαβάνο και τον Α. Τσίπρα, πολύ περισσότερο που έως πρόσφατα, όλοι είχαμε την αίσθηση μιας άριστης  συνεργασίας. 

Ο Α. Τσίπρας στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ, δεν εξήγησε  πώς, από το 10-12% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, φτάσαμε στο 4,7%.  Πώς από το στόχο των τεσσάρων ευρωβουλευτών που έθεσε –έστω υπερβολικά- το Φεβρουάριο, φτάσαμε στον ένα.  Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για το τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να πάμε καλύτερα στο μέλλον.  Αν υιοθετήσουμε τη θεωρία ότι δεν πήγαμε καλά και ότι γιʼ αυτό φταίνε οι άλλοι, τότε θα χάσουμε την μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης με ένα κόσμο που δεν μας ψήφισε, είναι όμως κοντά μας και περιμένει ένα σήμα από εμάς.

Πιστεύω ότι έφταιξε η διαχείρισή μας τον Δεκέμβρη.  Ότι δεν ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε υπέρ των ειρηνικών διαδηλώσεων και κατηγορηματικά αντίθετοι στα κρούσματα βίας.  Μας έκανε ζημιά η επιλογή της ηγεσίας στην συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.  Είπε προχθές ο Α. Αλαβάνος «κόψαμε το κεφάλι του καλύτερου ευρωβουλευτή και αυτό μας στοίχισε».  Μας στοίχισε μια συμπεριφορά που είχε στοιχεία αλαζονείας την περίοδο των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών.  Είχα κάνει τότε μια δήλωση, ότι «έχουμε αέρα στα πανιά μας, αλλά δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά μας».  Αυτή η δήλωση εμπεριείχε μια διαβεβαίωση προς τα έξω και μια προτροπή προς τα μέσα, που όμως δεν εισακούστηκε.  Μας έκαναν ζημιά οι λανθασμένοι χειρισμοί και ένας στραβός σχεδιασμός στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης.  Το ποιος θα πάει στο  debate,  έπρεπε να είχε καθοριστεί με συλλογικές διαδικασίες ένα μήνα πριν από τις εκλογές και όχι να γίνονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Και ο Αλέκος και ο Αλέξης οφείλουν να πουν τι έφταιξε πολιτικά. Ποιες είναι οι δικές τους ευθύνες και κυρίως τι πρέπει να αλλάξει και το πώς θα βελτιωθούν οι σχέσεις και η συνεργασία και μεταξύ τους και με όλους μας στο πλαίσιο της συλλογικότητας.  Είμαι κατηγορηματικά βέβαιος, ότι ανεξάρτητα από την έκβαση που τελικά θα έχει η κίνηση του Α. Αλαβάνου, ο Αλέκος θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικά στην κοινή μας υπόθεση. 

Ο Α. Τσίπρας εκλέχτηκε στο τιμόνι του κόμματος μόλις πριν 16 μήνες με 70%.  Εγώ ψήφισα τον Φ. Κουβέλη.  Το ζητούμενο γιʼ αυτόν είναι, από τη θέση του προέδρου του κόμματος, να πάρει πρωτοβουλίες, να ακούσει το μήνυμα των εκλογών, να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο αυτών που τον ψήφισαν, χωρίς ομηρίες και χωρίς χρωματιστά γυαλιά.  Ένα δείγμα γραφής ότι μπορεί ο Α. Τσίπρας να κάνει μια μεγάλη κίνηση υπέρβασης και ενότητας, είναι η πρόταση που θα κάνει τις επόμενες μέρες, αν οριστικοποιηθεί η παραίτηση του Α. Αλαβάνου από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, για το νέο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Είναι η ώρα ο Α. Τσίπρας να διατυπώσει μια πρόταση που να συνεκτιμά μερικά κριτήρια. Το πρώτο είναι η κοινοβουλευτική εμπειρία, το δεύτερο είναι οι ηγετικές και διευθυντικές ικανότητες και το τρίτο είναι η ανάγκη να υπάρξουν συνθετικές λύσεις που να συσπειρώνουν και το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ σε μια πορεία προς τα εμπρός, αλλαγών, βελτιώσεων στην πολιτική και την λειτουργία μας καθώς έχουμε μπει σε μια περίοδο έντονης πολιτικής δραστηριότητας και πυκνών πολιτικών εξελίξεων.  Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές ίσως να μην αργήσουν πολύ.  Αναμένω την πρόταση του Α. Τσίπρα και τις συλλογικές λειτουργίες.

Αν και -κατά Αλαβάνο- η πλειοψηφία του κόμματος «μου έκοψε το κεφάλι» πριν μερικούς μήνες, επιμένω να είμαι ανανεωτικός αλλά και ενωτικός. Πιστεύω στην συνέργεια, στην ομαδικότητα, στο συλλογικό πνεύμα, στη σύνθεση απόψεων. Ο χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς είναι χώρος που χρειάζεται ως οξυγόνο το διάλογο και τη σύνθεση απόψεων.  Όσες φορές η όποια πλειοψηφία προσπάθησε να επιβληθεί  και να μονοπωλήσει τα πράγματα, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.  Οι πολίτες που ψηφίζουν αυτό το χώρο και μας στηρίζουν, μας θέλουν αποτελεσματική ομάδα.  Όχι «παίκτες» που να κάνουν ατομικό παιχνίδι και όχι αρχηγούς-ηγεμόνες.

To Γραφείο Τύπου