Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2009

Συνέντευξη Δ.Στρατούλη στο ¨Κανάλι 1"

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στην εκπομπή «Όλου του κόσμου οι Κυριακές»  για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Βασίλη Σκουρή και την Μαριτίνα Ζαφειριάδου, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Για την παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου:

Είναι πλήγμα για τον ΣΥΝ. Ναι μεν ο ΣΥΝ έχει κάνει ένα εγχείρημα ανανέωσης, που έχει δυναμική, με τους νέους συντρόφους και τον Αλέξη Τσίπρα, που πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά είναι πολύτιμος και ο Αλέκος Αλαβάνος γιατί είναι σε μία παραγωγική πολιτική ηλικία, έχει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και βάθος στην πολιτική του σκέψη και στη δράση του και νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει στη προσπάθεια που κάνουμε για την ανάκαμψή μας μετά το ατυχές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Για ενιαίο πολιτικό κέντρο:

Να υπάρξει ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μεταξύ της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ, της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε μία εικόνα την οποία τη λέγαμε «δημιουργικό χάος», υπήρχαν πρωτοβουλίες είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη οι οποίες δημιουργούσαν μία θετική εικόνα.

Κάποια στιγμή και μετά- κυρίως τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές- αυτό το «δημιουργικό χάος», μετατράπηκε σε πολλές πλευρές του σε καταστροφικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο κέντρο διεύθυνσης, αυτού του εγχειρήματος. Ο Αλέκος Αλαβάνος μας κατέθεσε μία πρόταση, στη πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ ότι αυτό το κέντρο θα μπορούσε να είναι η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σε αυτή συμμετέχει και εκπρόσωπος της ανανεωτικής πτέρυγας. Υπάρχουν επ΄ αυτού όμως και άλλες προτάσεις και είμαστε ανοικτοί για συζήτηση. Έχουμε κάνει πρόταση για πολιτική συνεννόηση μεταξύ των δύο κυρίαρχων και βασικών ρευμάτων στο ΣΥΝ. Να δούμε πώς θα εκλεγεί ο νέος Γραμματέας, η νέα Πολιτική Γραμματεία και διάφορα άλλα, όπως διάφορες προσαρμογές στην πολιτική του κόμματος, οι οποίες όμως να μην αμφισβητούν τις συνεδριακές μας αποφάσεις, που μπορεί να προωθηθούν με πολιτική συνεννόηση.

Αυτό είναι η δική μας πρόταση και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Το έχουμε κάνει αυτό πετυχημένα για ένα μεγάλο διάστημα πριν τις εκλογές του 2007 και μπορεί αυτό το μέτρο να φτάνει μέχρι και την  αναστολή της λειτουργίας των τάσεων, μέχρι τις Βουλευτικές εκλογές. Όχι κατάργηση. Αναστολή λειτουργίας, με την έννοια ότι δεν θα βγάζουν δημόσιες ανακοινώσεις αλλά θα ισχύουν οι ανακοινώσεις του κόμματος.

Για το αν ο Γραμματέας μπορεί να προέρχεται από την ανανεωτική πτέρυγα:

Εφόσον υπάρχει πολιτική συνεννόηση, μέσα στο κόμμα στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων,  ότι θα προχωρήσουμε σε μία ενιαία πορεία και με ενιαία δημόσια εικόνα, μπορεί ο Γραμματέας να προέρχεται από οπουδήποτε. Όλα παιδιά του κόμματος είναι και όλοι καλοί άνθρωποι είμαστε αρκεί να σεβόμαστε τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Για τον αν θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, διάδοχος του Αλέκου Αλαβάνου:

Εμείς ζητήσαμε από τον Αλ. Αλαβάνο να ανακαλέσει την παραίτησή του. Εκτιμώ ότι ακόμα κι αν δεν  ανακαλέσει ο Αλέκος Αλαβάνος  και φύγει από Βουλευτής και Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ  θα μείνει στρατευμένος στην υπόθεση της Αριστεράς. Ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης είναι θαυμάσια υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Κ.Ο αλλά επειδή υπάρχουν και άλλα στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης που θα μπορούσαν να παίξουν τέτοιο ρόλο, δεν μπορώ να πω τη γνώμη μου δημόσια, επειδή δεν το έχουμε αποφασίσει συλλογικά. 

To Γραφείο Τύπου