Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνο για θέματα εργατικής πολιτικής, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Σ. Τσιτουρίδη

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε τα εξής:

Είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του για συγκεκριμένα και άμεσα ζητήματα.

Επιγραμματικά θα σας αναφέρω τρία:

Πρώτον, η αντιμετώπιση ελλείψεων που υπάρχουν στο ΙΚΑ, ειδικά στο προσωπικό. Μιλάμε για ελλείψεις που φτάνουν να ξεπερνάνε τους 3.800 εργαζόμενους. Ακόμα, το γεγονός ότι μέσα στο ίδιο το ΙΚΑ, μέσω των προγραμμάτων "stage", δουλεύουν ανασφάλιστοι, επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην εισφοροδιαφυγή. Ζητήσαμε άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής. Για την ομαλή λειτουργία στο ΙΚΑ των 13 ελεγκτικών κέντρων για την εισφοροδιαφυγή και για την ολοκλήρωση της ένταξης των καταστημάτων του στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

Δεύτερον, η ανάγκη να υπάρξουν και να λειτουργήσουν οι επιθεωρήσεις εργασίας, που σήμερα έχουν μεγάλες ατέλειες και αδυναμίες. Να ενισχυθούν με προσωπικό, πόρους και ανακριτικές αρμοδιότητες. Στους εργασιακούς χώρους με πρωτεργάτριες τις επιχειρήσεις των διατελεσάντων προέδρων του ΣΕΒ ακυρώνονται στην πράξη τα δημοκρατικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με πρώτα και κύρια θύματα τους νέους εργαζόμενους.

Δέστε για παράδειγμα, στα καράβια σήμερα -αναφέρω ένα ακραίο παράδειγμα- γίνεται πλήρης παραβίαση των κανονισμών εργασίας. Η επιθεώρηση εργασίας εκεί είναι "άγνωστη" και αναρμόδια.

Τρίτον, θέσαμε, ως ένα σημαντικό αίτημα την άμεση και ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας, καθώς και του οικογενειακού επιδόματος που δίνεται από τον ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ σε όσους εργαζομένους δεν το δικαιούνται από αλλού, τα οποία δεν έχουν αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ από το 2004.

- Για το θέμα της γνωμοδότησης του Σ.τ.Ε. για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.):

Συζητήσαμε για αυτό το θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η παρέμβαση του Σ.τ.Ε. και οι παρατηρήσεις που κάνει ξαναθέτουν, ουσιαστικά, το ζήτημα εξ αρχής. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να προχωρήσει σε άμεσο διάλογο με τους τραπεζοϋπαλλήλους και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις τοποθετήσεις και τις προτάσεις τους, με ένα τρόπο που και τα συμφέροντά τους θα διασφαλίσει αλλά και δεν θα επιβαρύνει το ίδιο το ΙΚΑ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου