Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/06/2009

Αναστολή λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων

Ερώτηση Σ.Ανδριοπούλου, Φ.Κουβέλη, Ν.Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας

Το Ι.Κ.Α.Θ.Β. το οποίο λειτουργεί από το 1989, αποτελεί μέρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (IRCT). Μεταξύ των στόχων του είναι μεταξύ άλλων η λειτουργία σαν κέντρο αποκατάστασης προσώπων που έχουν υποστεί βασανιστήρια και των οικογενειών τους, η εκπαίδευση ελληνικού και αλλοδαπού θεραπευτικού προσωπικού και η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών.

Ένα πολύ σημαντικό τμήμα του έργου του αποτελούσε η χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών σε θύματα βασανιστηρίων, κυρίως αιτούντων άσυλο, γεγονός που διευκόλυνε τις αρχές στην αναγνώριση των περιπτώσεων που συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 20% των αιτούντων άσυλο έχουν υποστεί κάθε είδους βασανισμών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο των Υπουργών Υγείας όσο και Εσωτερικών το Σεπτέμβριο του 2008 περί εξεύρεσης πόρων για την επιβίωσή του, και παρά τον μεγάλο αριθμό ατόμων κυρίως αιτούντων πολιτικό άσυλο που εξυπηρετούσε, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2008, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Δεδομένης της πολύ σημαντικής κοινωνικής προσφοράς του Κέντρου, της διευκόλυνσης της διαδικασίας ασύλου, μιας διαδικασίας που χωλαίνει στην Ελλάδα με αποτελέσματα τη συσσώρευση αλλοδαπών χωρίς αναγνωρισμένο καθεστώς, και των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων (Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων των Η.Ε, Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά δικαιώματα και Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες)

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του Ι.Κ.Α.Θ.Β. μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες, ώστε να καλυφθεί η ιατρική γνωμάτευση των θυμάτων βασανιστηρίων που αποτελούν περί του 20% των αιτούντων άσυλο; Αν όχι, προτίθενται να εξασφαλίσουν με άλλες πηγές χρηματοδότησης τη λειτουργία του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σοφία Ανδριοπούλου

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης