Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2006

Η ΔΕΗ και η Ελλάδα προσδένονται στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και δρόμων της ευρύτερης περιοχής μας

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη σύμπραξη της ΔΕΗ με την αμερικάνικη εταιρεία Contour Global LLC, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αθόρυβα και μέσα σε συνθήκες πλήρους σκότους και αδιαφάνειας η ΔΕΗ, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, ανακοίνωσε τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών στη βάση 45% και 45% με την αμερικανικών συμφερόντων επιχείρηση Contour Global LLC και με στόχο, όπως αναφέρεται, «την εξαγορά και ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η περίεργη και σκοτεινή αυτή η σύμπραξη της ΔΕΗ με μια αγνώστων, μάλιστα, προδιαγραφών αμερικάνικη εταιρεία, η οποία ελέγχεται από ένα κερδοσκοπικό fund, όχι μόνο προκαλεί πλήθος από αναπάντητα ερωτήματα αλλά και ανοίγει ένα επικίνδυνο δρόμο για τη ΔΕΗ και τη χώρα, διότι:

'Αλλωστε, δεν ήταν καθόλου τυχαία η διοργάνωση του γεύματος εργασίας που πραγματοποίησε αυτές τις μέρες το περιοδικό «National Interest» στο Κέντρο «Nixon» στις ΗΠΑ με θέμα «το ρόλο της Ελλάδας στο πλέγμα ασφάλειας και ενέργειας στη Ν. Α. Ευρώπη» και στο οποίο μίλησαν o Ρόμπερτ Μακφάρλαντ, πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί Προεδρίας Ρέηγκαν, άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι και ο έλληνας πρέσβης Αλ. Μαλλιάς. Ο τελευταίος, μάλιστα, πέραν των άλλων, θεώρησε την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με δυο λόγια τη θεσμοθετημένη υπαγωγή τους στην αμερικάνικη ομπρέλα, και τη «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας» (βλ. Κοντολίζα Ράις και Ρωσία) ως βασικούς παράγοντες για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Διοίκηση της ΔΕΗ αντί να σιωπούν και να προωθούν αδιαφανείς συμπράξεις και παρασκηνιακές πρωτοβουλίες οφείλουν να απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα θέματα που αφορούν όχι μόνο στο μέλλον της ΔΕΗ αλλά και το μέλλον της χώρας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου