Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/06/2009

Τοποθέτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επιτροπή της βουλής για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητα-ανταγωνιστικότητα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΠΑΝ)»

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου.

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» για την περίοδο 2007 – 2013 αποτελεί ή  τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτιμούμε τη συμβολή του προγράμματος και επικροτούμε τις δράσεις για την αντικατάσταση των κλιματιστικών ιδιωτών με άλλα που κατατάσσονται σε κατηγορίες με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Επικροτούμε τις δράσεις για την εξοικονόμηση ρεύματος σε δημοτικά κτήρια δήμων άνω των 10.000 κατοίκων. Είμαστε θετικοί στις δράσεις για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και οικιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Γενικότερα, είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε δράση στοχεύει και έχει ως αποτέλεσμα, έστω και μικρό, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τη διάσωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, έστω και τώρα, στο παρά πέντε.

Είμαστε, όμως, τόσο πίσω σε τέτοια ζητήματα που αυτές οι δράσεις θα ήταν πρωτοποριακές, αν τις εφαρμόζαμε τη δεκαετία του ΄80. Ικανοποιητικές θα ήταν για τη δεκαετία του ΄90, αλλά είναι εξαιρετικά λίγες σήμερα που τελειώνει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

 Η Κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να προωθεί τα σενάρια του λιθάνθρακα για την ενέργεια, αφού το απέκλεισε προς στιγμήν. Πιστεύω να μην επανέλθει…

Η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης της βενζίνης, ούτε προωθεί πραγματικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις συνδυασμένες μεταφορές. Δεν προωθείτε, κύριε Υπουργέ, τον σιδηρόδρομο, αντίθετα, ξεπουλάτε τον ΟΣΕ και είμαστε σε αγωνία  το τι θα καταθέσετε με εκείνη την περιβόητη ρύθμιση που έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους του ΟΣΕ και που αναφέρεται στην εφεδρεία. Περιμένουμε, εδώ είμαστε!

Όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησής σας έναντι του περιβάλλοντος.

Επανερχόμενη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις, πέρα από την αρχική μου τοποθέτηση. Πρέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα να είναι περισσότερο στοχευμένο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με γρήγορες και απλές διαδικασίες όπως την επιχορήγησή τους στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούν. Πολλές επιχειρήσεις έχουν υλοποιήσει επενδύσεις που επιχορηγούνται από το Γ΄ Κ.Π.Σ.. Κατέθεσαν αιτήσεις για εκταμιεύσεις από τον Δεκέμβριο του 2008 και ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Για ποια ανταγωνιστικότητα, λοιπόν, μιλάμε και για ποια στήριξη, κύριε Υπουργέ;

Το πρώτο πακέτο ΤΕΠΜΜΕ ήταν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και δεν πήγε στις επιχειρήσεις που έπρεπε να στηριχθούν, όταν βάζατε ως προϋπόθεση την τριετή προηγούμενη καλή δράση και κινητικότητα της επιχείρησης. Μα, όταν μια επιχείρηση πάει καλά, δεν χρειάζεται τόσο τη στήριξη όσο αυτές που σήμερα βάζουν λουκέτο και μάλιστα βρίσκονται σε δύσκολη θέση, σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και μεγάλης ανεργίας και αν έχουν και κάποιους εργαζόμενους, στο τέλος θα τους απολύσουν. Ο «Τειρεσίας» είναι ένα πρόγραμμα απελπιστικό. Η μισή Ελλάδα είναι γραμμένη σε αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των συνανθρώπων μας σʼ αυτό το πρόγραμμα. Πρόκειται για ζητήματα πολύ σοβαρά.

Έχετε εξαγγείλει ένα θετικό μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, αλλά αυτό που έχετε καταφέρει σήμερα είναι να ακυρώσετε όλες τις παραγγελίες για αντικατάσταση κουφωμάτων, αφού όλοι περιμένουν το πρόγραμμα για να επιχορηγηθούν. Έχετε, λοιπόν, δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στους κατασκευαστές κουφωμάτων, λόγω της αδράνειας και της σκοπιμότητας,  για να δείξετε ότι παράγετε έργο, ανακοινώνοντας το μέτρο ακριβώς πριν τις Ευρωεκλογές. Και αυτό, βέβαια, δεν είναι δική σας πρωτοτυπία. Το έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι Υπουργοί και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ανακοινώσατε το μέτρο για την επιχορήγηση νέων για νέες επιχειρήσεις, με προϋπολογισμούς που φτάνουν για πολύ λίγες, όμως, επιχειρήσεις. Θα ήθελα να σας πω ότι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δημόσια δαπάνη της επιχορήγησης ίσα – ίσα που φτάνει για 30 έως 40 επιχειρήσεις. Επομένως, για ποια στήριξη της πραγματικής οικονομίας μιλάτε;     

Όλα αυτά δείχνουν, αφενός μεν, την έλλειψη δημιουργικότητας και, αφετέρου, την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος να δημιουργήσετε κάτι σωστό για τους πολλούς, τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Περιφέρεια. Απαιτείται κινητοποίηση, στοχευμένη αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τον άνθρωπο. Ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό και να λύνει τα προβλήματα άμεσα και με ορατά αποτελέσματα.

Ο τουρισμός δεν έχει στηριχθεί, όπως θα έπρεπε, οι δε οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, ειδικά στην περιφέρεια βρίσκονται στο έλεός τους.