Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2006

Η Ελλάδα να στηρίξει το διάλογο με τη Β.Κορέα, όχι κυρώσεις

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το θέμα της Β.Κορέας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πρέπει να συνταχθεί αλλά να πει "όχι" ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ στην προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο σε βάρος της Β.Κορέας, μετά τις πρόσφατες πυρηνικές της δοκιμές. Ο πολυμερής διάλογος, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει σημειώσει θετικά βήματα, με την ιδιαίτερη συμβολή της Λ.Δ. Κίνας, δεν πρέπει να διακοπεί. Πρέπει να αποτραπεί μια νέα επικίνδυνη κρίση στην Κορεάτικη χερσόνησο, την οποία δεν επιθυμεί ούτε η Ν.Κορέα.

Ο ΣΥΝ είναι αταλάντευτα κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων και υπέρ της πλήρους κατάργησης αυτών των όπλων, τα οποία δεν θεωρούμε ότι αποτελούν μέσα άμυνας για καμία χώρα αλλά πηγή κινδύνου για την καταστροφή όλης της ανθρωπότητας.

Είμαστε αντίθετοι με την κατοχή πυρηνικών όπλων από τη Β.Κορέα όπως και από κάθε άλλη χώρα. Καταγγέλλουμε, όμως την υποκρισία των πυρηνικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που παραβιάζουν οι ίδιες τη Συμφωνία μη διασποράς των πυρηνικών όπλων την ώρα που απαιτούν το σεβασμό της από άλλες χώρες. Επιπλέον, είναι πρόσφατη η χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση Μπους του κινδύνου διασποράς των πυρηνικών ως προσχήματος για τον παράνομο και βάρβαρο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, το οποίο εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος καθημερινά. Επίσης, ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ που οδήγησε σε ναυάγιο, πριν από ένα χρόνο, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανανέωση και την ενίσχυση της Συμφωνίας μη Διασποράς των Πυρηνικών Οπλων.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι απαιτείται συντονισμένος αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων σε άμεση σύνδεση με βήματα στο δρόμο του πολυμερούς πυρηνικού αφοπλισμού με στόχο έναν κόσμο ελεύθερο από τον πυρηνικό εφιάλτη.

Επιβάλλεται να αναληφθεί αμέσως από τον ΟΗΕ νέα πρωτοβουλία για την επανάληψη των διαδικασιών που θα κάνουν πιο ισχυρή και εφαρμόσιμη από όλους την Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Οπλων. Σ' αυτή την κατεύθυνση οφείλει να συμβάλλει και η χώρα μας".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου