Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/06/2009

Τοποθέτηση Αλ. Αλαβάνου στη Βουλη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε:

Ερχόμενος στο νομοσχέδιο να βάλω τρία σημεία.

Θα απευθυνθώ στον κύριο Υπουργό. Αυτή την ώρα  -είναι 12.20΄- στις 12.00΄πήγε ο βουλευτής μας ο Θοδωρής Δρίτσας στο διάλογο τον οποίο καλεί ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Τάξης, ο κ. Μαρκογιαννάκης, για να συζητήσουμε μαζί, στα πλαίσια της ενημέρωσης και του διαλόγου που ζητάει η Κυβέρνηση, για θέματα πολιτικής για τους μετανάστες ή θέματα που σχετίζονται με την πολιτική μας στην Αστυνομία.

Και σας ρωτάω: Τι είναι αυτό αν όχι πλήρης κοροϊδία και ευτελισμός των κομμάτων; Δηλαδή πάμε να συζητήσουμε και την ίδια ώρα ετοιμάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, με τη σύμπραξη του ΛΑΟΣ, να ψηφίσει ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τη δράση της Αστυνομίας, όπως είναι η περιύβριση της αρχής ή το θέμα της κουκούλας κ.λπ., και ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τους μετανάστες, όπως είναι τα ζητήματα των μεταναστών που έχουν υποστεί ποινική δίωξη ή όπως είναι η αναβάθμιση των ποινών και της βαρύτητας για αδικήματα που σχετίζονται με τους μετανάστες.

Και σας ρωτάω πως είναι δυνατόν αυτό; Θα το κάνατε εσείς αν υπήρχε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε κυβέρνηση της Αριστεράς και σας καλούσε σε ένα διάλογο και την ίδια μέρα περνούσε βασικές ρυθμίσεις για αυτά, θα το κάνατε; Θα πήγαινε η Νέα Δημοκρατία; Δώστε μου μία απάντηση.

Και με αυτή την έννοια σας καλώ να παγώσετε τις ρυθμίσεις. Περάστε τα θέματα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, κάποιες μεταρρυθμίσεις που κάνετε στο σωφρονιστικό σύστημα. Παγώστε τα θέματα. Μην τα θέσετε καν στην ψηφοφορία. Αφαιρέστε ή κρατείστε την τροπολογία που έχει σχέση με τους μετανάστες και τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με τις κουκούλες και με την περιύβριση αρχής. Αυτή θα ήταν  μια έντιμη και ειλικρινής στάση.

Το δεύτερο. Δύο σημεία. Θα είμαι πολύ σύντομος. Όσον αφορά τα θέματα με τις κουκούλες, το ποινικό δίκαιο -αυτό έμαθα και σε μια ημερίδα που κάναμε, αυτό μας εξήγησε πάρα πολύ καλά ο διαπρεπής ποινικολόγος, ο κ. Αργυρόπουλος- ότι το ποινικό δίκαιο είναι ένα επικουρικό μέσο, δεν είναι ο κεντρικός μηχανισμός αυτός με τον οποίο πας να λύσεις «με το αποφασίζουμε και διατάζουμε» κοινωνικά προβλήματα. Και, αντί να δούμε τις αιτίες που οδηγούν σʼ αυτή την κοινωνική βία, στοιχείο της οποίας είναι και αυτή η βία που άπτεται πολιτικών στόχων και παρεμβάσεων, αν δεν το δούμε αυτό, συνεχώς προσπαθούμε να ανεβάσουμε τις ποινές να κάνουμε ένα πιο κατασταλτικό δίκαιο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Σας θυμίζω το νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού -τον θυμόμαστε παιδιά- και τότε σε μία εποχή που υπήρχε μία έξαρση βίας στις συνθήκες τις πιο πουριτανικές που επικρατούσαν τότε  στην κοινωνία, έρχεται ο ν. 4000 για να χρησιμοποιηθεί ενάντια στους Λαμπράκηδες. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δίκαιο το οποίο είναι επικοινωνιακό, απαντάει απλώς σε πιέσεις της στιγμής, δεν βλέπει τις αιτίες και τελικά γίνεται επικίνδυνο.

Καταλήγοντας σε αυτό το θέμα θέλω να αναφέρω για τα θέματα της μετανάστευσης. Η ίδια ακριβώς προσέγγιση είναι και στα θέματα της μετανάστευσης. Αντί να προσπαθήσουμε να δούμε την ουσία και να δούμε πώς θα κινηθούμε με αποτέλεσμα, η αυστηροποίηση σε σχέση με τα εγκλήματα για τη διακίνηση, τα οποία είναι βαρύτατα εγκλήματα,  σημαίνει ακριβώς την ανικανότητα της κυβέρνησης να πάρει πολιτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το θέμα της διακίνησης. Δηλαδή να απαιτήσει από την Ε.Ε. παρεμβάσεις αποφασιστικές προς την Τουρκία και άλλες χώρες, απέναντι σʼ αυτά τα κυκλώματα διακίνησης που διακινούν όχι μόνο τους πιο φτωχούς τελικά, διακινούν και άλλους στο όνομα ενός ονείρου που θα βρεθεί προς την Δύση. Και να πάρει επίσης μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς  καταλαβαίνουμε όταν η δυστυχία του συμπατριώτη μας σε μια υποβαθμισμένη συνοικία συναντιέται με τη δυστυχία του μετανάστη έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα. Μπορούμε να το λύσουμε. Το παράλογο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι οι συμπατριώτες μας λένε γιατί τόσοι πολλοί μετανάστες; Και οι μετανάστες λένε γιατί να μένουμε τόσο πολύ καιρό στην Ελλάδα; Ξέρετε ότι αν άνοιγαν τα σύνορά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθούν οι μετανάστες, το μεγαλύτερο τμήμα των μεταναστών, ειδικά από τις χώρες της Ασίας κλπ, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, θα έφευγε προς άλλες χώρες.

Γιατί λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ζητάει αυτό το πολύ απλό, που είναι λύση, και υποχρέωση καταμερισμού ευθυνών και δικαίωμα για τους μετανάστες; Δηλαδή όπως διακινούνται τα κεφάλαια, όπως διακινούνται οι συναλλαγματικές, όπως διακινείται ο τζόγος, ελεύθερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετακινούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες εργαζόμενοι των χωρών μελών της Ε.Ε., να μετακινούνται και οι μετανάστες. Μʼ αυτόν τον τρόπο, τροποποιώντας τις συμφωνίες Σένγκεν, θα υπήρχε ένα πλαίσιο, το οποίο θα μας έκανε όλους πιο άνετους, και θα διατηρούσαμε έναν ανθρωπισμό τον οποίο δεν πρέπει να θυσιάσουμε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Κλείνω, λέγοντας ότι δυστυχώς είναι επικοινωνιακά και είναι εξωδικαιακή η προσέγγιση του δικαίου.

Και ως τελευταίο θα αναφέρω, παίρνοντας ως αφορμή μια τροπολογία που κατέθεσε ο συνάδελφος κ. Αυγενάκης της Ν.Δ., αυτό που γίνεται με τα Εφετεία. Δεν μπορείτε να διαμορφώνεται τους Οργανισμούς της Δικαιοσύνης με βάση προεκλογικές αριθμητικές. Και σας καλώ να προχωρήσετε άμεσα στα τέσσερα Εφετεία, συμπεριλαμβανομένου και του Εφετείου Ηρακλείου, παράλληλα με μέτρα αποκέντρωσης και μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τη μια πόλη στην άλλη, όπως πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των Χανίων.