Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2006

Η εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα της Π.&Κ. ΑΕΠΕΥ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την κατ' αρχήν συμφωνία για την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα της Π. & Κ. ΑΕΠΕΥ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η κατ' αρχήν συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά της Π. & Κ. ΑΕΠΕΥ πραγματοποιείται για την ενδυνάμωση του δεσπόζοντα ρόλου της Εθνικής Τράπεζας, όχι μόνο στον πιστωτικό τομέα αλλά και στον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών. Τέτοιου είδους κινήσεις δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον είναι συμβατό μια εισηγμένη τράπεζα του μεγέθους της Εθνικής, να ελέγχει ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη τράπεζα επενδύσεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Κυρίως, όμως, τέτοιου είδους κινήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά επιδιώκουν να ενισχύσουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην τράπεζα και τον ληστρικό ρόλο στον οποίο επιδίδεται η Διοίκησή της στο πλαίσιο του εγχώριου καρτέλ των τραπεζών.

ʼλλωστε, όπως είναι γνωστό, με αφορμή την εξαγορά της Finans bank είναι ακόμα μεγαλύτερος ο έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας, κυρίως από τα ξένα αλλά και τα εγχώρια κερδοσκοπικά κεφάλαια, έλεγχος που κινδυνεύει να γίνει ολοκληρωτικός το επόμενο διάστημα.

Δυστυχώς, η Εθνική Τράπεζα, όπως συνολικά το καρτέλ των εγχώριων τραπεζών, κινείται σε όλο και πιο σκληρές αντεργατικές λογικές και επιδίδεται στη γνωστή λεηλασία καταθετών και δανειοληπτών, προκειμένου να αντλεί υπεραξίες και παχυλά μερίσματα η διεθνής και εγχώρια κερδοσκοπία.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου