Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2009

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ 984 (Δ.Τσαντέ) για τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για το ενδεχόμενο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα:

"Όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ δεσμεύονται από μια ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία. Γιατί εμείς έχουμε κόμμα και είναι ο Συνασπισμός.  Οι χθεσινές δηλώσεις του Α. Αλαβάνου διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικής συμμαχίας.  Το ίδιο είπε χθες και ο Μ. Γλέζος.  Αν πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, αφήνοντας στην άκρη περιττές κόντρες και συγχύσεις, είναι να ισχυροποιήσουμε την πολιτική μας συμμαχία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο διευρύνοντάς την προς το χώρο της οικολογίας, προς τον σοσιαλιστικό χώρο, κάνοντάς την να χωράει περισσότερους.  Όταν έχεις μια πολιτική συμμαχία, που εκφράζει ένα ευρύτερο φάσμα δυνάμεων, με διαφορές, ιδεολογικές και προγραμματικές, ανάμεσα στα μέρη της και προσπαθείς να την κάνεις ένα κόμμα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να τη συρρικνώσεις."

Για τις Ευρωεκλογές και τον ρόλο των Αλ. Αλαβάνου και Αλ. Τσίπρα:

"Ούτε οι παραιτήσεις, ούτε οι κόντρες περί τον ρόλο των προσώπων και το ποιος θα είναι πιο αρχηγός από τον άλλον, απαντούν στο εκλογικό αποτέλεσμα.  Αυτά μας έκαναν ζημιά και μας αποπροσανατόλισαν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και σʼ αυτό δεν έχουν συμβάλει όσο θα περίμενα από τη θέση τους, ούτε ο Α. Αλαβάνος, ούτε ο Α. Τσίπρας, είναι να δούμε τι έφταιξε, τι λάθη κάναμε και κυρίως τι πρέπει να αλλάξουμε στην πολιτική μας και στις λειτουργίες μας, έτσι ώστε να δείξουμε έμπρακτα, ότι πήραμε το μήνυμα των εκλογών και γινόμαστε καλύτεροι.  Γιατί υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος δεν μας ψήφισε, αλλά έλεγε τους προηγούμενους μήνες ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θα τον χάσουμε οριστικά αν συνεχιστούν τέτοιες αντιδράσεις. 

Αν, αντιθέτως, επιστρέψουμε στα εγκόσμια, στην κοινωνία, κάνουμε πολιτική και διορθώσουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, τότε θα πάμε καλύτερα. Χρειάζεται να γίνουμε μια αποτελεσματική ομάδα, γιατί τώρα δεν είμαστε.  Αυτό σημαίνει τέρμα στο ατομικό παιχνίδι, τέρμα στους αρχηγούς- ηγεμόνες.  Ο χώρος της αριστεράς που εκφράζουμε, μιας αριστεράς που ψάχνει και ψάχνεται, επιβάλλει συλλογικότητα και αλληλεγγύη.  Επιβάλλει το «εμείς» να είναι πάνω από τα διάφορα «εγώ»."

Για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΝ:

"Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος.  Ανήκω από τα δεκαοκτώ μου χρόνια στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και είμαι υπερήφανος γιʼ αυτό.  Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μου. Είμαι συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου και θέλω να κάνω το σπίτι μου καλύτερο.  Δεν ψάχνω για άλλο κόμμα."

Για την παραίτηση Αλαβάνου:

"Δεν ξέρω γιατί υποβλήθηκε.  Ο μόνος αρμόδιος να το εξηγήσει είναι ο ίδιος ο Αλέκος. Η μη παραίτησή του είναι τελικά θετική, αλλά η όλη εξέλιξη με το μπρος-πίσω, δεν βοήθησε ούτε τον Αλέκο, ούτε τον ΣΥΝ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επίθεση της κ. Παπαρήγα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ:

"Η κ. Παπαρήγα εξαντλεί όλη της την δηλητηριώδη επινοητικότητα και επιθετικότητα εναντίον του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.  Μακάρι αυτή την επιθετικότητα να την κατεύθυνε εναντίον της ΝΔ, του νεοφιλελευθερισμού, του καπιταλισμού, του δικομματισμού.  Αυτά ας τα βλέπουν και μερικοί στον χώρο μας, που νομίζουν ότι το ΚΚΕ είναι πρώτο ξαδελφάκι μας. Ο ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μέλλον και μάλιστα μεγάλο, αρκεί να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος περιμένει από εμάς το στίγμα μιας σύγχρονης δημοκρατικής, ριζοσπαστικής, μαχητικής αριστεράς που αγωνίζεται για τους απλούς ανθρώπους, για το περιβάλλον, για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημοκρατία και όχι για το πώς θα κολλήσει με κάποιο άλλο κόμμα."

To Γραφείο Τύπου