Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για την Έκθεση του ΥΠΕΠΘ για την ποιότητα της Ανωτατης Εκπαίδευσης του έτους 2008

Η έκθεση που παρέδωσε η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας χθες στη Βουλή είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο - άκρως επικίνδυνο - φιάσκο που αποτελεί η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας. Η Αρχή αυτή, που με τυμπανοκρουσίες ιδρύθηκε πριν από 3 χρόνια, για να αναλάβει το έργο της περίφημης «εξωτερικής αξιολόγησης των ΑΕΙ», εμφανίζεται - βάσει της ίδιας της της έκθεσης - να έχει «αξιολογήσει» 5 μόνο από τα 499 τμήματα (1% του συνόλου!) όχι γιατί «την εμποδίζουν οι βολεμένοι πανεπιστημιακοί», αλλά γιατί - και εδώ - δεν υπάρχει στοιχειωδώς επαρκής χρηματοδότηση. Για να αποδειχτεί πως ο νεοφιλελευθερισμός δεν χρηματοδοτεί το δημόσιο ούτε για να το χειραγωγήσει.  

Η θέση του ΣΥΝ, όπως διατυπώνεται στο πρόγραμμά του, είναι πως το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο οφείλει να αρνηθεί να πιστοποιηθεί κατά τα διεθνή νεοφιλελεύθερα πρότυπα που θεσμοθετήθηκαν με το ν. 3374/05. Εξίσου σαφής είναι η θέση του για την αναγκαιότητα μιας συλλογικής και δημοκρατικής μορφής αυτοαξιολόγησης των ιδρυμάτων, άρα την αυστηρή και τεκμηριωμένη αποτίμηση του διδακτικού, ερευνητικού και γενικότερου ακαδημαϊκού και διοικητικού έργου στα ΑΕΙ με βάση τα κριτήρια που διαμορφώνει η επιστημονική κοινότητα, για να μπορεί να υπάρχει και να παράγει έργο. Από αυτήν την άποψη, η παταγώδης αποτυχία της «εξωτερικής αξιολόγησης» αποτελεί καλό νέο αρκεί να συνδυαστεί με τους αναγκαίους, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αγώνες για την δημόσια και δωρεάν παιδεία και την απαραίτητη γενναία αύξηση της χρηματοδότησής της.

Τμήμα Παιδείας