Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2009

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ σχετικά με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την προσχολική αγωγή

Επιβεβαιώθηκαν  οι προβλέψεις και οι φόβοι του τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της προσχολικής αγωγής.

Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) τη σχολική χρονιά 2008-09, όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απόφαση για υποχρεωτική φοίτηση των πεντάχρονων στο νηπιαγωγείο, ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων εκτινάχθηκε κατά 77,8% σε σύγκριση με το 2007-08. Ανάλογη εκτίναξη σημειώθηκε και στον αριθμό των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, που από 142 το 2007-08 αυξήθηκαν σε 268 το 2008-09, δηλαδή κατά 88,7%.

Με τις ανεπαρκείς υποδομές που υπήρχαν τα δημόσια Νηπιαγωγεία αδυνατούσαν να απορροφήσουν το σύνολο των νηπίων σε αυτά με αποτέλεσμα το μέτρο για υποχρεωτική φοίτηση των πεντάχρονων στο νηπιαγωγείο να εξελιχθεί ως δώρο στους ιδιώτες.

Η κυβέρνηση δύο και πλέον χρόνια μετά την νομοθέτηση του μέτρου δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την ουσιαστική βελτίωση των υποδομών.

Το γεγονός ότι εμφανίζονται προτάσεις από το ΕΣΥΠ για θεσμοθέτηση υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής αυξάνουν τους φόβους για περαιτέρω αλματώδη αύξηση των νηπίων που θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και στους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Αν θέλει η Κυβέρνηση να μιλάει για δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή οφείλει άμεσα να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία και τη βελτίωση των υποδομών ώστε όλα τα νήπια και προνήπια να απορροφούνται από τα δημόσια Νηπιαγωγεία.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να παλεύει για δίχρονη δημόσια υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.

Τμήμα Παιδείας