Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2009

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν.Χουντη στον FLASH (Αντ. Κοκορικος)

Διατηρούμε βεβαίως την αισιοδοξία μας και εκ του πρόσθετου γεγονότος ότι διευκρινίστηκαν νομίζω οι διαδικασίες με τις οποίες θα συζητήσουμε και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων με συντεταγμένο τρόπο και βεβαίως τις προοπτικές και την πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και θα συζητηθούν τα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή του κόσμου που πιστεύει σ΄ αυτόν.

Επομένως αποσαφηνίστηκε απ΄αυτή την άποψη το τοπίο και γι αυτό μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως μέχρι τώρα λειτουργούσε -και σωστά θα έλεγα εγώ- με τη συνεννόηση των συνιστωσών ως μια πολιτική συμμαχία. Δεν νομίζω ότι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι το ενιαίο κόμμα με ό,τι σημαίνει αυτό. Όμως από την άλλη μεριά, είχε διαπιστωθεί το θέμα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν, στις τοπικές του επιτροπές, στις κλαδικές επιτροπές και άνθρωποι που δεν ανήκαν σε καμία συνιστώσα, δηλαδή δεν είναι μέλη καμιάς από τις δώδεκα πολιτικές οντότητες που συγκροτούμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το πρόβλημα, στο πώς αυτοί οι σύντροφοί μας, οι αριστεροί, οι ανένταχτοι, αυτοί που μαζικοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν μια δυναμική η οποία παραμένει πώς θα συμμετέχουν μ΄ έναν ισότιμο τρόπο και δεν θα ακούνε μόνο τι συνεννοούνται οι συνιστώσες. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργεί πιο δημοκρατικά και πιο συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μακάρι…

.. Το θέμα δεν είναι να γίνει άλλη μια συνιστώσα. Οι ίδιοι που αποτελούν αυτό το κομμάτι, που είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι μόνο ενταγμένο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός ο κόσμος της Αριστεράς που έχει περάσει από οργανώσεις της Αριστεράς, σκέφτεται και ανησυχεί για το μέλλον αυτής της παράταξης, αυτός ο κόσμος θέλει, χωρίς να ενταχθεί κάπου, να έχει μια ουσιαστική πολιτική και οργανωτική παρέμβαση. Κι αυτό ήταν ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει από την αρχή και θα μας απασχολήσει και τώρα. Και νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να λυθεί αυτό το ζήτημα, χωρίς να έχουμε περαιτέρω προβλήματα, αλλά, αντίθετα, να αναπτύξουμε τη δυναμική που πιστεύουμε ότι μπορεί να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ιδέα της συσπείρωσης των αριστερών και οικολογικών δυνάμεων.

Ως προς το τελευταίο, το θέμα της απλής αναλογικής δεν είναι μόνο θέμα των συνεργασιών. Είναι μια εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, ορθολογικοποιεί τα πράγματα, κάνει πιο προγραμματικές τις θέσεις των κομμάτων, η αναμέτρηση γίνεται λεβέντικα στο φως και υπό τη διαφάνεια και την κρίση των πολιτών. Δεν είναι όμως αυτό νομίζω το θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιαχτεί στη βάση να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της αριστεράς προκειμένου να αλλάξει το τοπίο, προκειμένου να αμφισβητηθεί ο δικομματισμός. Αυτή η στρατηγική παραμένει. Ουδείς την αμφισβητεί ή, αν θέλετε, την αμφισβητεί βάσιμα. Μ΄ αυτή την πολιτική στρατηγική θα αντιμετωπίσουμε και το οργανωτικό πρόβλημα, όπως εμφανίζεται σήμερα. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ούτε η βούληση να αλλάξει αυτή η στρατηγική. Διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης ως τέτοιος, διότι η ιδρυτική του διακήρυξη είναι να χτυπήσει το δικομματισμό και τις συντηρητικές πολιτικές και να αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Αυτή είναι η ιδρυτική του διακήρυξη και σ΄ αυτή την κατεύθυνση αναμετριόμαστε και με τα αποτελέσματα και με την επαφή με την κοινωνία και με τα οργανωτικά μας.

Όπως μπορούμε τώρα, με μια σχετικότερη ψυχραιμία, να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να πει, παρά το γεγονός ότι ο δικομματισμός δεν είχε το ρήγμα που θα επιθυμούσαμε, ότι μπορεί κανείς να μιλήσει ότι έχει αποκατασταθεί η δικομματική εναλλαγή. Και το αποτέλεσμα βεβαίως της Ν.Δ. αλλά και το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε και οι δημοσκοπήσεις,  στην ερώτηση αν εμπιστεύονται αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, ενώ το καμία από τις δύο είναι πάρα πολύ υψηλά, σχεδόν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των πολιτών. Επομένως η αναζήτηση μιας λύσης έξω απ΄ αυτή τη δικομματική εναλλαγή είναι μια πραγματικότητα.  Αναζητούνται λύσεις έξω απ΄ αυτή την πεπατημένη, διότι δεν φαίνεται ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Η πρόταση είναι πολύ συγκεκριμένη…

.. Ως αναγκαιότητα από την εμπειρία της μεταπολίτευσης και μετά το έχουμε δει. Τα αδιέξοδα πια έχουν διαφανεί, έχουν αποτυπωθεί, αποτυπώνονται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Παρά το «χάλι» της Ν.Δ. κι όλα αυτά που κάνει για να το διευρύνει τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνικής νομιμοποίησης -και μιλώ για τα χθεσινά μέτρα, την επίθεση στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, ενώ θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική- δεν φαίνεται και να πείθει το ΠΑΣΟΚ ότι αποτελεί εναλλακτική λύση, καθώς στα βασικά δεν αντιστρέφει αυτή την κατάσταση. Από τη σιωπή των ευρωεκλογών, όπου δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση, εξακολουθούν να είναι σε μια κατάσταση αναμονής. Ο κόσμος λοιπόν θέλει να ακούσει λύσεις.

Εδώ να κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας ότι  οι προτάσεις που κάναμε ίσως δεν ήταν σαφείς, πρέπει να τις επεξεργαστούμε. Αλλά οι λύσεις, οι συγκεκριμένες αλλά και οι συνολικές, δεν κρίνονται μέσα σ΄ αυτή την εναλλαγή. Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι και να βγει το ΠΑΣΟΚ αύριο κυβέρνηση, ελέω εκλογικού νόμου, δεν θα αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό το αίτημα για αλλαγή προσπαθούμε εμείς να το κάνουμε πολύ συγκεκριμένο. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια.

Όχι… Το θέμα είναι ότι εφʼ όσον οι προτάσεις που κατατίθενται τόσο από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την ουσία της πολιτικής δεν ικανοποιούν το αίσθημα των πολιτών και τις ανάγκες της κοινωνίας, τότε η αναζήτηση δεν είναι στενά αριθμητικός  στόχος. Είναι αλλαγή όλου του πολιτικού τοπίου και αλλαγή των προτεραιοτήτων και διαμόρφωσης κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων που να αναζητούν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέτοια δείγματα είχαμε σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτή τη δυναμική θέλουμε να αναπτύξουμε. Και τότε η αριθμητική των συσχετισμών έρχεται ως δευτερεύον και ως αποτέλεσμα.

Με τη δεξιά έτσι κι αλλιώς. Είμαστε οι πιο αταλάντευτοι, με την έννοια ότι κατά την άποψή μας οι προτάσεις μας και η αντιπολιτευτική μας στάση είναι η πιο ουσιαστική σε εναλλακτικότητα όσον αφορά τη δεξιά, τη Ν.Δ. Αλλά το μέτωπο απέναντι σε δεξιές, σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν μπορεί να το υποστείλεις, γιατί η εμπειρία -δυστυχώς για φίλους μας που πιστεύουν- η εμπειρία είναι ότι οι εναλλαγές που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν διαφορετική πολιτική, η μία πολιτική ήταν συνέχεια της άλλης. Και η σημερινή  πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ότι αποτελεί μια διαφορετική λύση. Ενδεχομένως αποτελεί αλλαγή κυβερνητικής φρουράς. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρκεί στους πολίτες επί της ουσίας.

Είναι και πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Γιατί η σοσιαλδημοκρατία στις ευρωεκλογές ανά την Ευρώπη κατά βάση μειώθηκε έναντι μιας δεξιάς ή χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων που μέσα σε συνθήκες κρίσης αισθάνθηκαν ότι δεν έχουν αντίπαλο…

… Και μιλώ με τους συσχετισμούς του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η ομάδα των σοσιαλιστών είναι μειωμένη έναντι της ομάδας που φαίνεται ενισχυμένη του Λαϊκού κόμματος…

Επομένως σε συνθήκες κρίσης δεν φαίνεται ότι η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εναλλακτική πρόταση. Υπάρχει  άνοδος ακροδεξιών αντιλήψεων, που διαχειρίζονται τον φόβο μέσα στην κρίση. Επομένως το «παιχνίδι» είναι ανοιχτό. Αναζητείται λύση και στην Ελλάδα και την Ευρώπη εναλλακτικής πολιτικής σ΄ αυτές τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

Έτσι βγαίνει στο τέλος… Αλλά αυτή η λογική που θα ήθελαν ορισμένοι να οδηγήσουν τα πράγματα είναι πολύ περιοριστική. Διέξοδο δεν θα έχουμε μόνο με εναλλαγή. Διέξοδο θα έχουμε με διαφορετικές πολιτικές.

Τώρα έχουμε το πρόβλημα με τους φόρους. Καταδικάζουμε αυτή τη φορομπηχτική φοροεπιδρομή της κυβέρνησης.. Από πού ξεκινάνε όμως αυτά; Κατά την άποψή μας ξεκινάει από το γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν τέτοια  προβλήματα δεν μάχονται να αλλάξει το πλαίσιο άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Όσο θα δεχόμαστε την προτεραιότητα της επιτήρησης των ελλειμμάτων, θα ψάχνει να βρει λεφτά η Ν.Δ. … να βγάλει από τη μύγα ξύγκι και κυρίως από το λαό….

Το πρώτο βασικό και άκρως πολιτικό με την ουσιαστική έννοια είναι να υπάρξουν αγώνες και να αποτυπώνεται η βούληση των εργαζομένων να μην δεχτούν τέτοια πολιτική και τέτοιες κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι όταν το κλείνουμε μόνο σε ταμπέλες κάποιων κομμάτων, ψήφισε αυτό γιατί θα αλλάξει η πολιτική, τότε δεν οδηγούνται τα πράγματα σε τέτοιους δρόμους…

Δεν είναι μόνο συνδικαλιστική δράση. Πολλές φορές αιτήματα που προκύπτουν μέσα από τα κινήματα ανατρέπουν και πολιτικούς συσχετισμούς που φαίνονται παγιωμένοι.. Δείτε την υπόθεση του λεγόμενου ευρωσυντάγματος στη Γαλλία… όλα τα κόμματα τα μεγάλα έλεγαν .. κ.λπ., η βούληση του κόσμου ήταν όχι  σ΄ αυτό. Δείτε ορισμένες -ας ξαναθυμηθούμε το άρθρο 16- και ορισμένες μάχες εδώ που δόθηκαν για τη μη αναθεώρηση του Συντάγματος, που φαινόταν παγιωμένο λόγω των συσχετισμών και ανατράπηκαν..

Επομένως πολιτικά γεγονότα μπορούν να διαμορφωθούν παρά τους δυσμενείς, κατ΄ αρχήν, κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων και αιτημάτων .. που επικροτούν το πρόγραμμα της αλλαγής…

Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όμως τώρα πια και μετά τις εκλογές και αυτοί που συμμετείχαν κι αυτοί που απείχαν για πολλούς και διαφόρους λόγους έχουν βγάλει συμπεράσματα. Αυτό που προειδοποιούσαμε ότι η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν δίνει ισχυρή κατεύθυνση προς άλλη προοπτική, θα φέρει φοροεισπρακτικά μέτρα. ΄ʼΗρθε αυτό. Βγάζει λοιπόν ο άλλος τώρα το συμπέρασμα ότι, για να αλλάξουμε αυτά, κάπου πρέπει να δώσει ισχυρά πολιτικά μηνύματα, ισχυρότερα απ΄ αυτά που έδωσε στις ευρωεκλογές, με τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες που έχουν. Και νομίζω ότι στις εθνικές εκλογές αυτά θα είναι ισχυρά διλήμματα.

Εμείς εν πάση περιπτώσει θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η παρένθεση της μιας κουταλιάς νερού έχει κλείσει.

To Γραφείο Τύπου