Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2009

Συνέντευξη του Πάνου Τριγάζη, υπεύθυνου του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ,στο ρ/σ 105,5 "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" για την Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα

Ο ΟΑΣΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

Μιλώντας στο ρ/σ 105,5 “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” για την Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, ο Υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, τόνισε:

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλει την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ, ενώ αγωνίζεται για την κατάργηση του ΝΑΤΟ. Βέβαια, με τους σημερινούς συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό επίπεδο δεν περιμένουμε ότι η Σύνοδος της Κέρκυρας θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Σύνοδος που σηματοδοτείται αρνητικά, κατά τη γνώμη μου, από το γεγονός ότι συνδυάζεται με τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της διαδικασίας της ΔΑΣΕ, που τέθηκε σε κίνηση με τη Διάσκεψη του Ελσίνκι το 1975, με στόχο την υπέρβαση του Ψυχρού Πολέμου. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ αποτελεί κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου και «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είναι ο στρατιωτικός οργανισμός που έπληξε βαρύτατα την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.

Η κρίση του Καυκάσου, πριν ένα χρόνο, ανάδειξε τους μεγάλους κινδύνους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και έφερε στο προσκήνιο τον ΟΑΣΕ. Όμως η ενίσχυση του ΟΑΣΕ είναι σε ευθεία αντίθεση με επιλογές όπως η «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Γεωργία και Ουκρανία. Επομένως, θα έπρεπε να υπάρξει πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, αυτές οι επιλογές τουλάχιστον να «παγώσουν».

Η ασφάλεια στην εποχή μας είναι έννοια πολυδιάστατη: πολιτική, οικονομική, οικολογική, ανθρώπινη. Στη βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, στηριγμένο στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, στην ισότιμη συνεργασία στον πυρηνικό και συμβατικό αφοπλισμό».

To Γραφείο Τύπου