Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2009

Απερίφραστη καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ονδούρα

Ο ΣΥΝ καταδικάζει απερίφραστα το αντισυνταγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα σε βάρος του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας Μανουέλ Ζελάγια, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο αντιδραστικών δυνάμεων και πολυεθνικών συμφερόντων λόγω της προοδευτικής του πολιτικής. Η κυβέρνηση Ζελάγια προχώρησε σε βαθιές προοδευτικές πολιτικές αλλαγές στην παιδεία, στην υγειονομική περίθαλψη, στην εξωτερική πολιτική, όπου βρέθηκε δίπλα στις δημοκρατικές και αριστερές κυβερνήσεις της Καραϊβικής και της Αμερικανικής Ηπείρου. 

Ο ΣΥΝ εκφράζει την αλληλεγγύη του με την  δημοκρατική κυβέρνηση του Μανουέλ Ζελάγια και το λαό της Ονδούρας. Ζητεί την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας, την επιστροφή του Μανουέλ Ζελάγια στα καθήκοντα του και την αυστηρή τιμωρία των πραξικοπηματιών.

Ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Πρέσβεων της Βενεζουέλας, Κούβας και Βολιβίας που συνελήφθησαν παράνομα και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας.

Ο ιστορικός κύκλος των στρατιωτικών δικτατοριών στην Λατινική Αμερική  δεν πρέπει να αναβιώσει. Ο δημοκρατικός δρόμος προς την πρόοδο πρέπει να συνεχιστεί στην Καραϊβική και την Λατινική Αμερική.

To Γραφείο Τύπου